Preskočite na glavni sadržaj

MUO: Predavanje o Hinku Juhnu

U srijedu, 25. svibnja 2011., u 20 sati, ciklus predavanja uz izložbu 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata' nastavlja se predavanjem o kiparu i keramičaru Hinku Juhnu, koje će održati mr. sc. Davorin Vujčić, autor monografije o Hinku Juhnu.  
 
vrijeme: 25.05.2011. u 20 sati
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.ttf.hr/index.php
Davorin Vujčić rođen je 1966. godine u Zagrebu. Studij filozofije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuje 1986. godine i usporedo sa studijem radi u Muzeju Mimara, studira od 1988. do 1990. g. na Teološkom Institutu na zagrebačkom Kaptolu i od 1991. do 1992. g. sudjeluje u Domovinskom ratu. Nakon diplome radi u Zavodu za restauriranje umjetnina i na Hrvatskom radiju. Magistrirao je 2004. godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu monografskim radom o hrvatskom kiparu i keramičaru Hinku Juhnu. Od 1995. godine radi kao kustos, a od 2001. kao viši kustos u Muzejima Hrvatskog zagorja – u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu. Baveći se prvenstveno skulpturom, priređuje izložbe hrvatskih kipara (Hinko Juhn, Josip Poljan, Slavomir Drinković, Alem Korkut, Željko Zima, Peruško Bogdanić…) i drži predavanja, objavljuje predgovore i fotografije u katalozima te stručne i znanstvene priloge. Objavio je dvije opsežne monografije o hrvatskim kiparima: Poljan 2007. g. te Juhn 2009. godine.
*** 
Hinko Juhn, kipar i keramičar rođen je 1891. god. u Podgoraču kraj Našica, a umro 1940. u Zagrebu. U Zagrebu je završio Obrtnu i Višu školu za umjetnost i obrt u klasi prof. R. Frangeša i R. Valdeca. Usavršavao se na Internacionalnoj akademiji u Firenci, gdje je 1912. priredio i svoju prvu izložbu, te u Beču na Školi za umjetnički obrt gdje specijalizira keramičku umjetnost. U razdoblju od 1921.-1924. osniva i vodi odsjek za keramiku na Akademiji likovnih umjetnosti, a potom na Obrtnoj školi. Zahvaljujući Hinku Juhnu, keramika postaje popularna i uskoro se u Hrvatskoj etablira kao umjetnost. Juhn je bio majstor u sitnoj plastici, a najčešće teme njegovih skulptura su ženski aktovi. Njegova djela odražavaju opće karakteristike plastike iz 20-tih godina 20. stoljeća. Izrađivao je i uporabnu keramiku. Poznat je keramički friz koji je zajedno s Blankom Dužanec izradio za svjetsku izložbu 1929. u Barceloni, a surađivao je i s arhitektima Baranyaijem i Benedikom na izradi unutarnjeg dizajna za interijere. Na izložbi "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata", koja je u Muzeju za umjetnost i obrt produžena do 28. kolovoza 2011., uz djela koja je Hinko Juhn ostvario u mediju keramike, izložene su i njegove realizacije u mediju metala (plakete i reljefi).