Preskočite na glavni sadržaj

'Danilski riton' preveden na engleski

Knjiga 'Danilski riton' Omera Raka, prevedena je na engleski jezik i objavio ju je ugledni i za arheologiju specijalizirani nakladnik 'Oxbow Books'. Naslov 'The Rhyton from Danilo' je, kako navodi izdavač, temeljita studija ritona, tajnovitog prehistorijskog arheološkog predmeta koji je uslijed svoje simbolike postao svojevrsna univerzalna protomatrica za sve relevantne mitološke i duhovne strukture na Mediteranu.
vrijeme: 20.04.2011.
mjesto: London, UK
url: http://www.guardian.co.uk/
Rakova knjiga, objavljena u Hrvatskoj prije tri godine, dobila je velike pohvale kako stručnjaka tako i zaljubljenika u arheologiju. Britanski je nakladnik iskazao interes da objavi Rakovu knjigu o prvoj kulturnoj integraciji velikog dijela europskog kopna od Grče do Alpa temeljem kultne posude, ritona.
 
U troškovima prijevoda, od oko 60.000 kuna, pomoglo mu je Ministarstvo kulture i niz privatnih donatora.
 
Nakon dvije i pol godine rada je knjiga prevedena, a englesko izdanje prilično se razlikuje od hrvatskog jer je pročišćeno i dopunjeno novim materijalom, obiljem novih fotografija od kojih su neke prvi put objavljene u stručnoj literaturi.
 
Riton je simbol danilske kulture, a riječ je o posudi izrađenoj od pečene gline s ovalnom drškom i četiri noge koju većina arheologa smatra kultnom. Strukturom i simbolikom, riton sadrži i univerzalne odrednice koje odražavaju zajedničke duhovne preokupacije koje su prepoznatljive u svim neolitičkim skupinama jugoistočne Europe od Egejskog mora do Alpa.

Omer Rak, dramski pisac i esejist, široj je javnosti poznat kao kolumnist riječkog Novog lista, dugogodišnji je istraživač fenomena kultnih objekata mlađeg kamenog doba. Po struci politolog, knjigu o danilskom ritonu odlučio je pisati zbog emocionalnih veza s danilskim krajem, ali i zbog spoznajnih razloga, jer je misterij ritona povezan s ljudima koji su živjeli prije 7000 godina, a koji su imali neke probleme koji muče i današnje ljude. Riton je počeo proučavati krajem 80-ih godina, odlazio na teren, prikupljao materijal, a samu knjigu pisao je četiri godine. (Glas Istre/mvinfo)