Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Glorie Oreb u Splitu

U splitskom Salonu Galić, u utorak, 1. veljače s početkom u 20 sati,  otvara se izložba - ambijent 'Laboratorij' umjetnice Glorie Oreb. izložba ostaje otvorena do 15. veljače. 
vrijeme: 01.02.2011.
mjesto: Split; Salon Galić, Marmontova 3
url: http://www.hulu-split.hr
Laboratorij je radni prostor opremljen za znanstvene i istraživačke pokuse i ispitivanja. Prostor ispunjen uvijek punim staklenkama i epruvetama koje pak može ispunjavati bilo što, ovisno o laboratoriju. A laboratorij je zapravo svaki radni prostor (riječ porijeklo vuče iz latinskih riječi laboratorium - radionica, i laborare - raditi), odnosno svakome bi se radu trebalo pristupati epruvetskom, laboratorijskom preciznošću.



Jedino će takav pristup, pristup  istinskog posvećenja, uroditi zdravim plodom, a put je do njega, dakako, mukotrpan. Put je to samoće zatvorenoga prostora, i put rizika, jer nije moguće unaprijed znati u kojim će se sve smjerovima laboratorij otvoriti. No njegov smisao i jest vječna metamorfoza; vječan pokus, nepresušno pokušavanje. Ali i ono, ako je istinsko, nosi određene zakonitosti unutar pravila.

A po tome je znakovit i Laboratorij Glorie Oreb. Krenimo redom i precizno: riječ je o dvanaest slikocrteža nastalih na lezonitu (prešanoj drvenoj ploči) i praznim objektima – staklenkama poklopljenima poklopcima zlatne boje...Staklenke su nešto opipljivo iz laboratorija, kao i lezoniti, ali unutar svijeta slikocrteža, one su te koje djeluju nestvarno, kao da pripadaju nekom drugom vremenu, dimenziji, svijetu i prostoru. Osobito zbog toga što su prazne...

Ponovno se umjetnica u svojem radu poigrava višeznačnošću različitih simbola, a dominira krug, čija se vibrantnost i kretnja osjeća na svakom slikocrtežu...
Svojevrsnim piktogramima koji nalikuju tehničkim crtežima, umjetnica sad bilježi ono nematerijalno, a istodobno ga pretapa u materijalnost svojih sasvim konkretnih, apstraktnih slikocrteža.

Promatrajući ih, podjela na apstrakciju i figuraciju čini se suvišnom, jer svi su iskonski simboli kojima se koristi oblici prostora. I sam je iskon, piktogram iz kojega se sve razvilo bio jedna nezadrživa, neuhvatljiva tehnička skica i (ne)figuracija – sam svemir. Stoga rad Glorie Oreb ne treba klasificirati, niti uspoređivati, jer njezin je slikocrtež u svemu prisutan. On je poput nekog beskonačnog nefiksiranog tlocrta svega u stanju vječne  promjene. Neva Lukić
 
Gloria Oreb rođena je 1972. u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2002. Od 2003. godine asistentica je, a od 2010. docentica na UMAS-u. Pohađa poslijediplomski doktorski studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je petnaestak samostalnih izložbi i sudionica tridesetak skupnih izložbi i festivala. Osim rada u matičnom mediju - slikarstvu, istražuje i druge načine realizacije vizualnog.