Preskočite na glavni sadržaj

'Pustara' Ivana Faktora u Parizu

Tjedan dana nakon premijernog prikazivanja pred zagrebačkom publikom u kinu Europa, dokumentarno-eksperimentalni film 'Pustara', autora Ivana Faktora, bit će prikazan danas, 26. studenog, u Centru Pompidou u Parizu, u okviru programa 'Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid'.
vrijeme: 26.11.2010.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.zagrebjazzfestival.com/
'Pusta' ili 'Pustara' (prema mađarskoj riječi 'puzsta'), označava prostranu, ravnu stepu u Mađarskoj; to je prostrano, ravno zemljište koje se ne obrađuje već služi za stočarstvo, konjarstvo i uzgoj svinja na otvorenom. Pustare su oblici organiziranog, urbanistički isplaniranog, kolektivnog stanovanja specifični za Mađarsku, Slavoniju i Branju izgrađeni u  18. i 19. st. na nepreglednim slavonskim ravnicama u vlasništvu imućnih vlastelinskih obitelji.

Pustare su uvijek nastanjivali bezemljaši, doseljenici, nemirni duhovi, lutalice koje ne drži jedno mjesto, ali bilo je i onih koji su na pustarama ostajali generacijama. Film je sniman kamerom iz ruke i cijeli u subjektivnim kadrovima. Glavni 'lik' u filmu je svjetlo. Svjetlo otkriva likove i objekte,  bez opterećenja kompozicijom kadra i upotrebe umjetne rasvjete. Istovremeno sa snimanjem loma svjetla snimljeno je razlijeganje - širenje zvuka. I najvažnije - tišina, jer tišina je na pustari, na tom 'otoku' bez vidljive granice između neba i zemlje, u tom zatvoru bez ograda, glasnija od buke bilo kojeg grada.

Ovo je drugo autorovo sudjelovanje u programu Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid. Iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza u Madridu su bili predstavljeni filmovi 'City Killer' Damira Čučića te 'Das Lied ist Aus' i 'Kangaroo Court' Ivana Faktora. 
Izvor: www.hfs.hr