Preskočite na glavni sadržaj

Goran Škofić u Galeriji Miroslav Kraljević

U Galeriji Miroslav Kraljević, u ponedjeljak, 18. listopada, u 19 sati, otvara se izložba dobitnika Nagrade Radoslav Putar za 2009. godinu, Gorana Škofića, u kojoj umjetnik pokazuje video radove iz nove serije u nastajanju pod nazivom 'Bijelo'. Izložba je otvorena do 6. studenog.
vrijeme: 18.10.2010. 19,00
mjesto: Dubrovnik - Zagreb, Croatia
url: http://www.perforacije.org/
'Podsjećajući na 'trikove' Georgesa Meliesa, 'gegove' i pantomimu nijemog filma, ili pak nešto ranije kronofotografije,  radovi Gorana Škofića, upotrebom crno-bijele slike i hibridnog zvuka na neobičan se način približavaju arheologiji medija, vremenu kada su se slike počele pokretati. Škofić ritmički orkestrira vizualnost slike i pokrete posthumanog tijela montažnim postupcima, bliskim 'vizualnom mucanju'. U titravim prizorima i lomovima slike, scratch zvuku, pronalazimo karakteristike koje podsjećaju na početke filmske slike, uspostavljajući, uz podršku novih tehničkih mogućnosti digitalne tehnologije vezu s poviješću pomoću medija. (…)
Ljudski lik, umjetnik sam, prikazan je kao znak na bespredmetnoj bijeloj plohi, smješten bez uporišta u tlu, u okviru pravokutnog izreza kadra na apstraktnom polju svijeta slike. Gubitak 'središta', gubitak je uporišta – optičkog, moralnog, simboličkog ili fizičkog, materijalnog, a manifestira se kao simbolički gubitak tla pod nogama. Kao posljedica krize reprezentacije, reorganizacija osjećaja vremena i prostora, uz manipuliranje ili multipliciranje ukazuje na poziciju decentriranog subjekta, kao i na fragmentarni karakter njegova identiteta.'  Branka Benčić



Goran Škofić (Pula, 1979.) se bavi videom, filmom, fotografijom i novim medijima. U svom radu kombinira elektronski manipuliranu sliku, tehniku kolaža, pokretnu sliku i zvuk. U recentnijim radovima često koristi svoje tijelo kao mediji, a ono mu služi za tumačenje tzv. velikoga tijela. Koristi se različitim objektima i prostorima svakodnevice za istraživanje i interpretaciju svijeta u kojemu živimo.
Diplomirao je videooblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Dana Okija, Za svoj rad nagrađen je nagradom Radoslav Putar — za umjetnike do 35 godina. Boravio je 2 mjeseca na prestižnoj rezidenciji ISCP (International Studio & curatorial program) u New Yorku. Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih Europe i Mediterana, 2009. godine. Izlagao je na više izložbi i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu

Samostalna izložba Gorana Škofića u Galeriji Miroslav Kraljević dio je Nagrade Radoslav Putar, koju organizira Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, te slijedi nakon 6-tjednog studijskog/rezidencijalnog boravka umjetnika, tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u ISCP/International Studio & Curatorial Program u New Yorku. Galerija Miroslav Kraljević, koja je u jednoj od svojih programskih linija usmjerena upravo prema produkciji i prezentaciji radova mlađe generacije domaćih umjetnika, ima ulogu organizatora i koproducenta završne samostalne izložbe dobitnika Nagrade.