izložba

Split: izložbeni projekt 'Udarac'


vrijeme: 17.09.2009. - 24.09.2009.18,30 i 19 h
mjesto: Split; Galerija Konzervatorskog odjela, Porinova 1 i Tončićeva ulica (ispred Gradskog kazališta lutaka)

U četvrtak, 17. rujna, u 18,30 sati, u Galeriji Konzervatorskog odjela, Split, otvara se dokumentarna izložba o porastu nasilja u Hrvatskoj, dok će u 19 sati, u Tončićevoj ulici (ispred Gradskog kazališta lutaka), biti otvorena ulična izložba plakata na temu nasilja u društvu. Izložbe se mogu razgledati do 24. rujna 2009.

Voditeljice izložbenog projekta 'Udarac': Duška Boban, Ivana Meštrov
Organizator: Udruga Most, Profesionalci+

Izložbeni projekt 'Udarac' dio je jesenjih akcija splitske udruge Most, koje imaju za cilj kritički reagirati na rastuću pojavu maloljetničkog nasilja u Hrvatskoj, ali i šire. Namjera cjelokupnog projekta, pa tako i samog izložbenog dijela, je apelirati na širu društvenu zajednicu i potaknuti ju na diskusiju, ali i aktivno sagledavanje mogućih rješenja problema, van medijskog spektakularizma kao jedine reakcije. Jer, najučinkovitije mjere u sprječavanju nasilja jesu u domeni prevencije odnosno u kvalitetnim preventivnim aktivnostima, u koje neupitno spada i stvaralačka energija usmjerena na dijalog i širenje tolerancije.

Tako je na početku izložbenog procesa upućen poziv umjetnicima i dizajnerima da svojim vizualnim alatima upute komentar i kritiku naspram nasilja. Vrlo je važno napomenuti da je za nositelja vizualnog programa odabran plakat, kao jedna od najdemokratičnijih i otvorenijih formi javnog izražavanja. Sam postav je vođen idejom otvorenog demokratskog zida ('dazibao'), te zamišljen kao niz 'divljeg plakatiranja' unutar Tončićeve ulice, splitske pješačke zone.

Naime, unatoč profiliranju drugih prostora javnosti, ulica ostaje najupečatljivijim komunikacijskim eterom u kojem pojedinac s drugim pojedincem i zajednicom izmjenjuje slučajnosti i namjernosti svoje prisutnosti. Kao mjesto privatnog i javnog, općeg i pojedinačnog, tiče se svakog građanina i slučajnog prolaznika, pa i susret s koncentriranim glasom plakata predstavlja jednaku mogućnost za susret s onim o čemu plakat govori.


Na izložbi sudjeluje tridesetak autora, različitih generacija, ali i vizualnih izraza. Redom su to: Ivana Armanini, Andro Banovac, Saša Bezinović, Milan Brkić, Duška Boban, Zoran Čačić, Eduard Čehovin, Milivoj Čeran, Mladen Čulić, Luka Duplančić, Dragan Đorđević, Melanie Ida Chopko, Ivana Gillé, Igor Hofbauer, Toni Horvatović, Mirko Ilić, Draško Ivezić,  Zoran Jedrejčić, Marijana Jelić, Denis Kovač / BUNCH, Denis Krašković, Krešimir Tadija Kapulica, Ana Labudović, Boris Ljubičić, Ljubica Marinović, Marijan Petričević,  Iva Simčić, Milorad Radak, Ivan Svaguša, Boris Šitum, Marin Zorić i Loren Živković-Kuljiš.

Njima se pridružuju i mlade snage: Mario Depicolzuane, Tino Goleš i Duje Stojak.

Njihovi vizualni komentari pokušavaju, uz isticanje specifičnih situacija maloljetničkog nasilja s tragičnim posljedicama, koje su potresle čitavu Hrvatsku, progovarati o nasilju kao globalnom trendu, opasnostima i neizbježnostima njegovog autogeneriranja, ali i važnostima prepoznavanja i postavljanja svakog pojedinca prema agresivnim mikrosituacijama u kojima se kad tad i sam nađe. Ivana Meštrov

Vezana vijest: Prva premijera kazališta PlayDrama


(R.P.B., 16.09.2009)