Preskočite na glavni sadržaj

Kustoski kolektiv WHW ide u Veneciju

Ministarstvo kulture imenovalo je kustoski kolektiv 'Što, kako i za koga / WHW' - Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić, Sabina Sabolović, za povjerenika hrvatske izložbe na 54. Venecijanskom bijenalu, koje će se održati od 4. lipnja do 27. studenoga 2011.
mjesto: Karlovac, Croatia
url: http://www.hfs.hr/hfs/festival_563_e_home.asp?sif=3
Što, kako i za koga / WHW' je udruga za vizualnu kulturu koja u Zagrebu djeluje od 1999., od kad razvija različite modele suradnje koji se temelje na kolektivnom načinu rada, kreativnoj uporabi javnog prostora, udruživanju partnera iz različitih područja djelovanja i propitivanju društvene uloge umjetnosti. Od svojih početaka uključena je u mnoge lokalne i regionalne suradničke mreže izvaninstitucionalnih inicijativa. Iako se prvenstveno zasnivaju na izložbama, projekti kolektiva zamišljeni su kao šire platforme za promišljanje suvremene kulturne produkcije i refleksiju društvene stvarnosti.

Uz više izložbi u Zagrebu, WHW je organizirao mnogobrojne međunarodne izložbe i projekte u galerijama i muzejima u Ljubljani, Beču, Beogradu, Pragu, Kasselu, Grazu, Kopenhagenu, New Yorku i td. WHW od 2003. vodi program Galerije Nova u Zagrebu. Osim izložbi suvremene umjetnosti, program galerije uključuje serije predavanja, diskusija, prezentacija i izdavanje galerijskih novina. WHW je u Galeriji Nova pripremio više izložaba hrvatskih i međunarodnih umjetnika različitih generacija.

Kustoski kolektiv WHW prvi je dobitnik nagrade Igor Zabel 2008., koja se dodjeljuje za izuzetne kulturne aktivnosti u centralnoj i jugoistočnoj Europi, a 2009. bile su kustosice jedne od najpoznatijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti, Istanbulskog bijenala. Njegovo 11. izdanje osmislile su pod naslovom 'Od čega čovjek živi?'. Tijekom zajedničkog rada kustosice udruge WHW održale su mnoga predavanja o suvremenoj umjetničkoj produkciji u Hrvatskoj i o svom radu na europskim i svjetskim sveučilištima, muzejima i galerijama.
Umjetnička direktorica 54. međunarodne izložbe Venecijanskog bijenala je švicarska povjesničarka umjetnosti Bice Curiger.

(Hina)