Preskočite na glavni sadržaj

Branka Uzur: 'Adrese'

U organizaciji Centra za kulturu Općine Omišalj u prostoru Galerije Lapidarij u Omišlju, u utorak, 10. kolovoza, u 21 sat otvara se izložba pod nazivom 'Adrese' (crteži - tuš i pero na papiru) hrvatske umjetnice Branke Uzur, koja se etablirala i stekla glas renomirane autorice ne samo na našoj nego i na međunarodnoj likovnoj sceni (Cipar, Argentina, Australija... ).
vrijeme: 10.08.2010. 21:00
mjesto: Omišalj
url: http://www.omisalj.hr
Svoju je bogatu umjetničku karijeru Branka Uzur započela u nas prije gotovo tri i pol desetljeća kao jedna od vrsnih hrvatskih keramičarki, koja je nakon brojnih samostalnih izložbi, te nagrade na međunarodnom Trienalu male keramike u Zagrebu, krenula u međunarodne vode. Pritom se u svom stvaralaštvu okrenula mediju slikarstva, pogotovo nakon preseljenja u Sidney, otkad slikarstvo u nje dominira, pa se njime na zahtjevnoj likovnoj sceni Australije profilirala kao istaknuti i nagrađivani autor, tražen i prisutan u prestižnim galerijama i na poznatim natječajnim izložbama. Istakla se svojim platnima pretežno većeg formata i snažnog, zasićenog kolorita, koja tematski čine četiri ciklusa: „Portreti“, „Životinje“, „Automobili“ i „Namještaj“. Unutar njezina slikarskog opusa, međutim, posebno mjesto zauzeli su crteži perom i tušem, koji su sasvim drukčijeg ugođaja – komornog i intimističkog. Oni su manjih formata, a tematika su im interijeri. Izbor iz serije nastale između 2008. i 2010. autorica na izložbi u Galeriji Lapidarij izlaže pod nazivom „Adrese“, želeći sugerirati kako su to prostori koji na neki način prate i njezino stvaralaštvo, jer su to ambijenti uz koje je (adresom), putujući i djelujući širom svijeta, bila na neki način emotivno vezana.      

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je autorica predgovora u katalogu, a koja će izložbu i otvoriti.

Branka Uzur rođena je 1954. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti, na Odjelu za keramiku i staklo, kod Ivana Švertaseka. Godine 1978. diplomirala je na Odjelu za staklo i keramiku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, stekavši naziv akademskog slikara-keramičara. Godine 1983. dobiva stipendiju Ministarstva za prosvjetu i kulturu Hrvatske, za specijalizaciju na Akademiji za lijepe i primijenjene umjetnosti u Helsinkiju (Finska). Po povratku u Zagreb aktivna je na umjetničkoj sceni, izlažući samostalno, a skupno na svim važnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od godine 1988. do 1992. živjela je i radila na Cipru, kao specijalist za keramiku pri UNDP (United Nations Development Programme). Godine 1992. seli u Australiju, Sidney, gdje uspješno nastavlja plodnu umjetničku karijeru. Postaje vanjski suradnik u International Conservation Services (Sydney), vodeći odjel za antiknu konzervaciju i restauraciju. Od 1994. do 1998. organizira i vodi svoju samostalnu radionicu za konzervaciju i restauraciju. Istodobno se sve više okreće slikarstvu i crtežu, izlažući ih u uglednim galerijama Sydneya, Melbournea, Pertha, Brisbainea i Aucklanda/Novi Zeland - samostalno, ali i na brojnim skupnim žiriranim izložbama, na kojima za njih dobiva nagrade. Sudjelovala je do sada na velikom broju umjetničkih simpozija i kolonija. Radovi joj se nalaze u mnogim umjetničkim zbirkama u Hrvatskoj (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb), Austriji (Moderna galerija Graz), Australiji (Sydney Town Hall, City od Sydney Art Collection), te u privatnim kolekcijama u Finskoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama,  Južnoj Americi i Novom Zelandu. Za svoj rad primila je značajna priznanja. Članica je HDLU Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i djeluje u Sydneyu (Australija) i Zagrebu.

Izložba „Adrese“ BRANKE UZUR moći će se  razgledati u Galeriji Lapidarij u Omišlju do 31. kolovoza, u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan od 10 do 12 i od 19 do 22  sata. Ulaz je slobodan.