Preskočite na glavni sadržaj

Uručene Vjesnikove nagrade za postignuća u umjetnosti u 2009. godini

Vjesnikove nagrade za postignuća na području umjetnosti u 2009. godini svečano su jučer dodijeljene teoretičaru književnosti Zoranu Kravaru, likovnoj umjetnici Ivani Franke, skladatelju Mladenu Tarbuku, redatelju Borutu Šeparoviću te veteranu hrvatske kinematografije, redatelju Ivanu Šimi Šimatoviću.
mjesto: Zagreb
Književnu nagradu "Ivan Goran Kovačić" ove je godine dobio teoretičar književnosti i komparatist Zoran Kravar za knjigu "Uljanice i duhovi", u kojoj "impresivno prepleće elemente kulturnopovijesne esejistike i osobni diskurs memoarske proze". "Knjiga oduševljava zanimljivošću i stilističkim majstorstvom, te dubinom spoznajnih uvida", rekao je u ime ocjenjivačkog žirija Velimir Visković.

Likovnu nagradu "Josip Račić" ocjenjivački je žiri jednoglasno dodijelio likovnoj umjetnici Ivani Franke za izložbu svjetlosnih instalacija "Lability", priređenu u rujnu prošle godine u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. U obrazloženju nagrade istaknut je jedinstven umjetnički doživljaj spomenute izložbe "koja mijenja percepciju promatrača, otvarajući brojne upite".
Glazbena nagrada "Josip Štolcer Slavenski" uručena je skladatelju i dirigentu Mladenu Tarbuku za klavirsku skladbu "Katarinin cjelov" (Kate's Kiss), koju, po ocjeni žirija, "resi kompaktnost glazbenog izričaja, cjelovitost ideje i realizacije, a napose fantastična razina autorske introspekcije".

Svestrani kazališni umjetnik, redatelj i performer Borut Šeparović dobio je nagradu za kazališnu umjetnost "Dubravko Dujšin". Od brojnih Šeparovićevih djela, žiri je posebno izdvojio predstavu "Generacija 91.-95. (ili sat hrvatske povijesti)", kao djelo koje "nosi humanu poruku jer pokazuje militarizam i svaki rat u svjetlu propitivanja njegove svrhe".

Veteranu hrvatske kinematografije, redatelju Ivanu Šimi Šimatoviću dodijeljena je nagrada "Krešo Golik" za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Devedesetjednogodišnji Šimatović režirao je tri igrana i dvadesetak dokumentarnih filmova, ali je tijekom svog dugog radnog i životnog vijeka i organizacijski značajno pridonio razvoju hrvatskog filma, istaknuo je žiri.
Tradicionalne 45. Vjesnikove nagrade uručene su laureatima u Muzeju za umjetnost i obrt na prigodnoj svečanosti kojom je obilježena i 70. godišnjica izlaženja tog dnevnog lista.

Na kraju svečanosti na pozornicu je izašlo stotinjak zaposlenika Vjesnika s apelom "Dajte Vjesniku da piše". Nazočnima se obratila Marijana Matković, predsjednica Radničkog vijeća, istaknuvši želju zaposlenika da se Vjesnik u idućem razdoblju profilira u javno glasilo s uravnoteženom uređivačkom politikom otvorenom za različite političke opcije i mišljenja.

(Hina)