Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade za roman "Zeleni pas"

Odlukom međunarodnog izbornog povjerenstva regionalna književna nagrada "Mali princ" za djecu i mlade za 2010. pripala je hrvatskoj predstavnici Nadi Mihelčić za roman "Zeleni pas" objavljen u Nakladi Lukom.
mjesto: Umag, Croatia
url: http://www.zlatni-lav.hr/
Nakon što je osvojio Nagradu “Grigor Vitez” za najbolju knjigu za djecu i mlade, objavljenu u 2009. godini, roman Zeleni pas Nade Mihelčić ovjenčao se u petak, 21. svibnja u Osijeku novom književnom Nagradom “Anto Gardaš”, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika.
 
Nagrada nosi ime istaknutog slavonskog pisca za djecu i mlade i već se četvrtu godinu dodjeljuje na njegov rođendan.
 
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Tito Bilo-pavlović (predsjednik), Branka Primorac i Stjepan Tomaš odlučili su jednoglasno da između dvadeset i jednog naslova prispjelog na natječaj, upravo romanu Zeleni pas Nade Mihelčić, treba pripasti Nagrada “Anto Gardaš” za 2009.

Nagradu "Mali princ" dodjeljuje Udruženje prijatelja knjige "Društvo Mali princ Tuzla", i to već sedmi puta za redom.

Bira se najbolja knjiga za djecu i mlade objavljena prethodne godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji među nominiranim knjigama koje prijavljuju centri za dječju knjigu svake pojedine države (u nas Hrvatski centar za dječju knjigu). Izbor se vrši bodovanjem i sabiranjem bodova, slično biranju pjesme Eurovizije.

U izbornom povjerenstvu ove su godine bili selektori doc. Radiša Kadrić (Bosna i Hercegovina), dr. Slavica Jovanović (Srbija), dr. Dubravka Težak (Hrvatska), dr. Vuk Cerović (Crna Gora) i prof. dr. Nedžad Ibrahimović, peti član izbornog povjerenstva.

Prvi dobitnik nagrade bio je Zvonimir Balog (Hrvatska, za knjigu "Zmajevi i vukodlaci"), a zatim slijede: Arsen Dedić (Hrvatska, za knjigu "Dječje oči"), Jovo Knežević (Srbija, za roman "Družina Karkadžu"), Jasminka Petrović (Srbija, za knjigu "Ovo je najgori dan u mom životu") i Mirsad Bećirbašić (BiH, za knjigu "Veseli časovi" - imali su isti broj bodova i dijelili su nagradu), Zejćir Hasić (BiH za knjigu "Mjesec, san i papirni avioni") te prošle godine Stanislav Marjanović (Hrvatska, za knjigu "Enciklopedija čudovišta").