Preskočite na glavni sadržaj

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ima novu predstavu - 'Tončić Petešić'

Nova predstava na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka pod nazivom 'Tončić Petešić' premijerno će se izvesti 26. svibnja, kao posljednja premijera u sezoni 2022./2023. Predstava autorice Vedrane Balen Spinčić, prema motivima istoimene slikovnice Vjekoslave Jurdane i Radovana Kunića, u režiji je Serđa Dlačića.
vrijeme: 26.05.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.gkl-rijeka.hr/

Slikovnica „Tončić Petešić“ nastala je 2017. godine te od tada vodi svoj život, kako je rekla autorica slikovnice Vjekoslava Jurdana. Slikovnica je zaživjela i u vrtićima i školama, vrlo je popularna i tražena, a liburnijska čakavština uvlači se i u svijet onih koji nisu čakavci. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo u slikovnici je pronašla Vedrana Balen Spinčić, autorica dramskog teksta, koja je napisala: „Ovo je priča o tome kako pronaći hrabrost i djelovati strahu usprkos, o tome kako donijeti odluku, o tome kako biti strpljiv, o tome kako slušati roditelje i obitelj, ali isto tako kako pronaći svoj autentični put, kako pronaći svoj glas. Priča o tome kako od kapi postajemo bujica.“   
 
Redatelj predstave je Serđo Dlačić koji je zajedno s ilustratorom slikovnice te scenografom i kreatorom lutaka Radovanom Kunićem dao svježinu cijeloj priči. Uz Tončića Petešića, sklapanjem predmeta oživljeni su brojni likovi, čemu je doprinijela i lutkarska tehnologinja Kazališta Marija Volkmer. Svjetlo, kao bitan element predstave, oblikovao je Sanjin Seršić.
 
Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je kako predstava „Tončić Petešić“ potječe iz ciklusa pričopredstava, a pravu čaroliju lutkarstva predstavlja jedan glumac-lutkar – Alex Đaković koji ovdje igra više različitih uloga. „Hvala ljudima koji su utkani u ovu predstavu; predstava je njima posvećena“, zaključio je emotivni Alex Đaković.
 
Predstava je namijenjena za uzrast 4+.
 
Predstava će biti na repertoaru Gradskog kazališta lutaka Rijeka do 17. lipnja 2023., sve prema rasporedu objavljenom na službenim internetskim stranicama Kazališta – www.gkl-rijeka.hr, gdje se nalaze i sve informacije o kupnji ulaznica.