Preskočite na glavni sadržaj

Monsterclass s Josipom Lukićem

Gost Monsterclassa koji će se održati u petak, 5. studenog, u 19 sati, u Kinoklubu Zagreb je redatelj Josip Lukić.
vrijeme: 05.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://kkz.hr/

„Kad si se zadnji put seksala?”, pitanje je kojim Josip Lukić otvara dokumentarni film Majči, a već uvodni razgovor s majkom, strašno duhovit i bolno otvoren, otkriva nam mnogo o radu ovog originalnog mladog glumca i redatelja.
 
Lukić je nakon studija ekonomije u rodnom Splitu srećom odlučio promijeniti karijeru i početi se baviti filmom kao glumac i redatelj. Kroz radionice Blanka i Palunka te studij zagrebačke ADU snimio je fini niz stilski i žanrovski raznolikih, ali temom i duhom povezanih filmova. Za Majči je osvojio Grand prix na Danima hrvatskog filma i nagradu za najboljeg nadolazećeg balkanskog filmaša na Dokufestu, posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji Pančevo film festivala i Dekaničinu nagradu na Akademiji. Za kratki igrani film Južno voće dobio je Oktavijana za najbolji kratki igrani film, posebno priznanje žirija na Zagreb film festivalu i Tabor film festivalu te nagradu za najbolju režiju i scenarij na Danima hrvatskog filma. S dokumentarcem Doplovit će Rex osvojio je nagrade na Makedoxu i Doclisboi. Najnoviji igrani film, kratkometražni hibrid Bijeli Božić pobjeđuje na ovogodišnjem Beldocsu u Beogradu kao najbolji kratki film u konkurenciji te ima međunarodnu premijeru na Doclisboi.
 
Neovisno radi li se o dokumentarnom ili igranom filmu, u Lukićevim djelima nailazimo uvijek na slične likove u sličnim obiteljskim dramama gdje su djeca prepuštena sebi, napete situacije vratolomno prelaze u zajebanciju (i obrnuto), a pomalo čudnovati protagonist (uglavnom u interpretaciji samog Lukića) više nego spreman ulaziti u nelagodne razgovore o politici, svakodnevnom životu i, naravno, seksu.
 
Kako Lukić varira svoju obiteljsku priču kroz filmove? Kako spaja postupke art filma, pripovjednu dramatičnost i humor? Na koji način ga inspirira Split, a na koji Zagreb? Kako režira samog sebe? Kako uspijeva s lakoćom i bez zazora pričati o seksualnosti kao malo tko od svojih kolega? To su samo neka pitanja koja ćemo Lukiću postaviti u petak 5.11. u 19:00 u Kinoklubu Zagreb. Razgovor će voditi, filmske inserte puštati i čudnovatu atmosferu održavati Luka Ostojić, a publika je više nego dobrodošla.