Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Ja na svojoj strani' spisateljice Birgit Birnbacher

Izdavačka kuća Hena com i Austrijski kulturni forum organiziraju u četvrtak, 21. listopada, u 20 sati, predstavljanje knjige 'Ja na svojoj strani' autorice Birgit Birnbacher u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
vrijeme: 21.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://hena-com.hr/

Sudjeluju:
Birgit Birnbacher, autorica romana
Jadranka Pintarić, književna kritičarka
Hrvoje Kovač, urednik
 
Promociju će moderirati Nermina Husković, a konsekutivno će s njemačkog prevoditi Ines Meštrović.

Birgit Birnbacher: Ja na svojoj strani
 
Arthur Galleij nakon 26 mjeseci izlazi iz zatvora u dvadesetim godinama svoga života i uključuje se u program resocijalizacije da bi nastavio dalje sa životom. Izgubivši kompas u novom okruženju koje slabo poznaje, teško se snalazi i ne uspijeva dobiti ni stažiranje, kamoli pravi posao, no u tome mu pokušava pomoći nesvakidašnji tandem socijalnih radnika – britka poslijedoktorandica Betty i sredovječni terapeut Börd, čiji je način rada s bivšim zatvorenicima daleko od konvencionalnog. Arthurovo putovanje prema „uzornom građaninu“ unatoč svom trudu suputnika ne doseže cilja, a okrutnost suvremenoga svijeta mala je prepreka s obzirom na djetinje, adolescentske i zatvorske traume s kojima se postepeno treba suočiti.
 
Ja na svojoj strani nagrađivane austrijske autorice Birgit Birnbacher roman je koji u fokus postavlja priču jednog rehabilitiranog zatvorenika na samom početku odrasla života, ali predstavlja niz ljudskih sudbina. Slojevitim, ponegdje eliptičnim, ali preciznim pripovijedanjem, Birnbacher u fabulu vješto komponira osobnu povijest pojedinca, zamršenu obiteljsku situaciju i mnoge nelogičnosti društvenog sustava koji uvjetuje i upravlja mnoge živote, izbore i nesreće.
 
Birgit Birnbacher (Schwarzach im Pongau,1985.) austrijska je sociologinja i književnica. Radila je kao socijalna radnica i sudjelovala je u humanitarnim akcijama u Etiopiji i Indiji. Njezin debitantski roman Wir ohne Wal, objavljen 2016. godine, priskrbio joj je književnu nagradu Fondacije Jürgen Ponto, nagradu „Rauriser Förderungspreis“ i nagradu „Theodor Körner Förderpreis“. U godini 2019. zbog svoje je proze nagrađena prestižnim priznanjem „Ingeborg Bachmann Prize“. S romanom Ja na svojoj strani, izvorno objavljenim u ožujku 2020., nominirana je za nagradu „German Book Prize 2020“ i ne silazi s ljestvica čitanosti u Austriji. Živi i radi u Salzburgu.
 
Nakladnik: Hena com
Urednik: Hrvoje Kovač
Prevela s njemačkog Ana Križanović Grgić
Godina izdanja: srpanj 2021.