Preskočite na glavni sadržaj

Projekt BEK: Nagrađivana hrvatska proza besplatno dostupna čitateljima na webu

Proznim blokom s nagrađenim naslovima koje potpisuju Ivana Bodrožić, Zoran Malkoč i Marko Pogačar te hvaljenim prvijencem Suzane Matić projekt BEK zaključuje ovogodišnji rekordni izdavački program s čak 31 novim naslovom.
vrijeme: 21.09.2021. -
url: http://elektronickeknjige.com/

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) ovogodišnji prozni blok s četiri nova naslova: zbirkom priča „100% pamuk“ Ivane Bodrožić, za koju je autorica dobila nagradu Edo Budiša za 2014. godinu, romanom „Roki Raketa“ Zorana Malkoča, dobitnikom tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015. godine, zbirkom priča „Bog neće pomoći“ Marka Pogačara, za koju je autor dobio nagradu Edo Budiša za 2012. godinu, te hvaljenim prvijencem proznih zapisa „Samosanacije“ Suzane Matić.
 
Portal Arteist zbirku „100% pamuk“ popratio je nedvosmislenim hvalospjevom, ustvrdivši da Ivana Bodrožić „piše inteligentno, empatično i duhovito; priče su to nepretenciozne i prirodne, ponekad meke, ponegdje hrapave, baš poput pamuka. '100% pamuk' proza je za promišljanje, identifikaciju, iscjeljenje i stopostotni užitak.“
 
„Razvedena, prepuna apsurda i mjestimice montipajtonovska, bajkovita priča iz naše današnjice i nedavne prošlosti crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije. Malkoč je osobito nemilosrdan prema svijetu književnosti i fenomenu medijske slave pisca: njegov lik – koji je lažnjak, lopov, krivotvoritelj i pozer – biva obasjan reflektorima dok se protagonist koji posjeduje stvarni književni dar odaje kriminalu i mafijaškim poslovima. Na fonu radnje, koja povremeno ima tour de force karakteristike, niže se plejada likova koji utjelovljuju zastranjenja hrvatskog društva u posljednja dva desetljeća“, navodi se u obrazloženju nagrade roman@tportal za 2015. godinu
 
U osvrtu Jutarnjeg lista na prozni prvijenac „Samosanacije“ istaknuto je da „zapisi Suzane Matić posjeduju zametke naracije i fin osjećaj za zaokruženost i nešto što bismo mogli iščitati kao poentu, zbog čega ih nesumnjivo treba čitati kao prozu u kojoj je prisutan osjećaj za kondenzaciju karakterističan za pjesnike.“
 
U obrazloženju žirija nagrade Edo Budiša kaže se da je Pogačarova knjiga “zbirka priča izvanredne, prijeteće atmosfere, netaktilne i detaljistički lirske, koja se međutim na vrlo promišljen način referira na aktualnu društvenu stvarnost… To je ona poetika postapokalipse što motoriku sadašnjice dovodi u pitanje, karakteristična i za Pogačarevo vrlo vrijedno pjesničko stvaralaštvo”.
 
S novim naslovima na mrežnim stranicama projekta BEK čitateljima je ukupno dostupno 266, a njih više od 220 probrani su naslovi suvremene hrvatske književne produkcije.
 
Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.
 
Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Grad Zagreb.