Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera 'Zimskog čuda' na CPH:DOX-u

Film 'Zimsko čudo' (Winter / Miracle) koji je sniman u Rijeci i u Brazilu pod radnim nazivom 'Lambada Fiumana', uvršten je u natjecateljski program NEW:VISION međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX koji se održava u Kopenhagenu. Premijera filma održat će se 9. studenoga, u 17 sati, u festivalskom centru CPH:DOX-a, u dvorani Danskog fimskog instituta. Film će osobno predstaviti njegovi autori.
vrijeme: 09.11.2012. 17 h
mjesto: Danska; Kopenhagen
url: http://www.cphdox.dk/

'Zimsko čudo' je film o proljeću emocija i jeseni vjere, o ljubavi, mržnji, istini i fikciji nastao u koprodukciji Hrvatske (Udruga UKUS), Brazila i Danske, a režiju potpisuju hrvatska redateljica Željka Suková i brazilski redatelj Gustavo Beck.

CPH:DOX najveći je i najprestižniji festival dokumentarnog filma u Skandinaviji, a natjecateljski program NEW:VISION posvećen je eksperimentalnim i inovativnim filmskim ostvarenjima koja proširuju granice dokumentarizma i čiji autori preispituju definicije filmske umjetnosti. O pobjednicima iz spomenutog programa odlučivat će žiri sastavljen od zastupnika značajnih umjetničkih institucija poput MoMA-e, Tate Moderna i Centra Georges Pompidou.

60-minutni film 'Zimsko čudo' suvremeni je autorski eksperimentalni hibrid sniman tijekom 2012. u Rijeci i u Rio de Janeiru pod radnim naslovom 'Lambada Fiumana'. U veljači 2012. Gustavo Beck sa svojom ekipom po prvi puta dolazi u Hrvatsku - u Zagreb i Rijeku - u doba najvećeg događaja u njegovoj zemlji, karnevala u Rio de Janeiru. U travnju iste godine, za vrijeme Uskrsa, Željka Suková i njena riječka ekipa putuju iz Trsata u Rio. Film je nastao kao rezultat kreativnog susreta dvoje redatelja, njihovih stilova i filmskih pristupa.

Osim redatelja Gustava Becka koji je u dva navrata došao u Rijeku, u postprodukciji su sudjelovali konzultantica Lucie Kalmar (TIFF, CinemaScope) i Benjamin Mirguet, selektor Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i nagrađivani montažer. U fazi nastanka u svibnju 2012. projekt je predstavljen na industry forumu BAL festivala BAFICI u Buenos Airesu gdje je zainteresirao Aranku Matits iz francuske distribucijske kuće Pretty Pictures, koja je također posjetila Rijeku tijekom postprodukcije projekta.

'Činjenica da je naš filmski projekt primljen na CPH:DOX za nas je iznimna čast. Radi se o velikom priznanju suvremenom hrvatskom filmu i svima koji su projekt podržali. Festival CPH:DOX fenomen je među svjetskim festivalima, posjećuju ga najznačajniji gosti, njegov program inspiracija je za niz kulturnih organizacija i manifestacija koje se bave suvremenim filmom, a u Danskoj je kinematografija tretirana kao narodno blago', izjavio je producent, snimatelj i montažer filma Aleš Suk iz Udruge UKUS.

Projekt su financijski poduprli festival CPH:DOX (koji je projekt inicirao), Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.