Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Vere Erl

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti obitelji u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno u povodu odlaska jedne od začetnice razvoja suvremene knjižničarske struke u Hrvatskoj gospođe Vere Erl.
vrijeme: 26.04.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

„Istaknuta hrvatska knjižničarka, Vera Erl bila je predavačica na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, višegodišnja predsjednica Društva knjižničara Slavonije i Baranje, članica raznih radnih skupina i komisija Hrvatskoga knjižničarskog društva, ocjenjivačkog Povjerenstva za dodjelu Kukuljevićeve povelje, Povjerenstva za predlaganje viših stručnih zvanja u knjižničarskoj struci, povjesničarka i etnologinja koja je svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim djelovanjem obilježila više od pola stoljeća hrvatskoga  knjižničarstva.

Njezinim zaslugama pokrenut je studij knjižničarstva na Pedagoškom fakultetu u Osijeku koji je prerastao u Odsjek za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Osijek. Na poziv knjižničara iz Zadra, kao voditeljica Katedre za knjižničarstvo Vera Erl pokrenula je izvanredni dislocirani studij knjižničarstva u Zadru, a zatim i dislocirani redoviti studij u Vinkovcima.
 
Vera Erl bila je knjižničarka širokoga područja djelovanja. U pet desetljeća radnoga vijeka, uz titulu „knjižničarke s najdužim stažem u Hrvatskoj“ objavila je brojne monografije i više od sedamdeset stručnih i znanstvenih radova, studija i članaka u domaćoj i inozemnoj periodici iz knjižničarstva, kulturne povijesti i književnosti. Svjesna važnosti očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta svoj je radni vijek dijelom posvetila i šokačkoj tradiciji, stoga je utemeljila današnju Šokačku granu, baštinsku udrugu šokaštva u Osijeku. Zaslužena je dobitnica niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su i Kukuljevićeva povelja i Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
 
Svojim velikim doprinosom hrvatskome knjižničarstvu, obrazovanju knjižničara i očuvanja šokačke kulture, Vera Erl trajno je zadužila hrvatsku kulturu i društvo u cjelini."