Preskočite na glavni sadržaj

Propagandni animirani film za djecu u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga petka, 3. svibnja, s početkom u 21 sat, u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija pet kontroverznih animiranih filmova. Riječ je o sjevernokorejskim, jugoslavenskim, američkim i sovjetskim političko-propagandnim radovima namijenjenih prije svega djeci.
vrijeme: 03.05.2024. -
mjesto: Pula
url: https://www.pulskafilmskatvornica.hr/

Gosti večeri su Stipe Burazer i Karlo Jovanović, članovi udruge studenata povijesti ISHA Zadar koji će prije projekcije putem videopoziva održati kratko uvodno  predavanje Dječja propaganda na filmu.
 
Istoimeno predavanje održali su i na netom završenim XVII. Danima povijesti u Zadru gdje se okupila međunarodna grupa studenata oko teme Povijest a filmskoj traci.
 
Program
 
Vjeverica i jež: Lekcija za vjevericu
animirani film, Sjeverna Koreja, 1977., 20 minuta
Vjeverice, ježevi i patke stanovnici su idiličnog Cvjetnog brdak ojeg stalno žele napasti i uništiti vanjski neprijatelji. Ostali likovi su prijateljski, ali nepouzdani medvjeda (Sovjetska Rusija), dok su antagonisti lasice (Japan), miševi (Južna Koreja) i vukovi (Sjedinjene Američke Države). Serija učvršćuje sjevernokorejsku filozofiju juche - pouzdanje u sebe.
Režija: Kim Jun-Ok 

 
Milijunaš
animirani film, SSSR, 1963., 11 minuta
Pas naslijedi bogatstvo i postane utjecajan kapitalistički snob u ljudskom svijetu.
Režija: Vitold Bordzilovskiy i Jurij Prytkov
 
The Ducktators
animirani film, SAD, 1942., 8 minuta
Par pataka na farmi željno iščekuje da se njihovo pače izleže iz jajeta jedinstvene crne boje. Na njihovo iznenađenje, pojavljuje se bijelo pače s brkovima poput četkice za zube. Ubrzo  počne drži agresivne govore drugim patkama i guskama, a njegov jedini saveznik bio je veliki gusak s napuljskim naglaskom.
 
Tokio Jokio
animirani film, SAD, 1943., 8 minuta
Film se pretvara da je filmski žurnal iz japanske kinematografije koju su snimile američke trupe tijekom Drugog svjetskog rata . Svaki segment sadrži zasebnu priču koja navodno hvali japanski život i ratne napore. U stvarnosti, svaki segment sadrži često rasistički satirični sadržaj koji Japance i njihove saveznike iz Osovine prikazuje kao nesposobne, jadne, samodestruktivne promašaje.
 
 
Veliki miting
animirani film, Jugoslavija, 1951., 29 minuta
Satirički prikazujući odnos SSSR-a prema Jugoslaviji, film govori o reporteru kojeg urednik staljinističkog lista u Bukureštu šalje u Albaniju na veliki antijugoslavenski miting. Vremenske prilike skrenu reporterov avion iznad Jugoslavije. Umjesto očekivane propasti zemlje koja je napustila politiku Sovjetskog saveza, reporter svjedoči o napretku zemlje. Po povratku u Bukurešt, reporterov izvještaj o viđenom toliko razbjesni njegova urednika da ga pošalje u zatvor.
Prvi domaći umjetnički crtani film kojim je počela kontinuirana profesionalna proizvodnja u Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji.
Režija: Walter Neugebauer
__
 
Karlo Jovanović rođen je 19. prosinca 2003. godine u Mostaru. U rodnom gradu završava osnovno i srednje obrazovanje s odličnim uspjehom u Osnovnoj školi Ivana Gundulića i Gimnaziji Mostar. Za vrijeme školovanja u Gimnaziji Mostar, svojevremeno biva predsjednikom Vijeća učenika Gimnazije Mostar, te jednim od inicijatora pokretanja učeničkog podcasta, Podcasta Gymnasium. Po završenoj srednjoj školi odlazi u Zadar, gdje 2023. na Sveučilištu u Zadru upisuje Povijest & Ruski jezik i književnost.
 
Stipe Burazer rođen je 10. siječnja 2003. godine u Šibeniku. U rodnom gradu završava osnovnu školu u Osnovnoj školi Vidici, te srednju školu Gimnaziju Antuna Vrančića. Od najranijih dana pokazuje interes za povijest, stoga sudjeluje u svim natjecanjima iz povijesti na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, a od toga dva puta ostvaruje visoki uspjeh na državnoj razini  natjecanja. Nakon završetka srednje škole odlazi u Zadar, gdje 2021. godine na Sveučilištu u Zadru upisuje dvopredmetni studij Povijest i Arheologija.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.