Preskočite na glavni sadržaj

Premijera opere "La Bohème" u zagrebačkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu obilježit će u petak, 17. svibnja 100. obljetnicu smrti talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija premijerom opere "La Bohème" u režiji argentinskoga redatelja Marija Potiggie i pod dirigentskim vodstvom Piera Giorgia Morandija.
vrijeme: 17.05.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hnk.hr/hr/opera/

Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima praizvedeno je 1896. u Torinu i premda tada nije doživjelo uspjeh, svaka kasnija izvedba dočekana je s ovacijama. "La Bohème" je postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti, a zagrebački HNK njezinom se premijerom pridružuje europskim kazalištima u obilježavanju stote obljetnice smrti slavnoga skladatelja, ističu iz kazališta.

Libreto je nastao po romanu "Prizori iz života boema" Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Dvije su ga godine pisali Luigi Illica i Giuseppe Giacosa zbog zahtjevnog Puccinija koji je glazbu skladao za osam mjeseci.

"Solisti, Zbor i Orkestar Opere HNK u Zagrebu ovom će izvedbom odvesti publiku u neko prošlo vrijeme i dočarati zašto je upravo ova Puccinijeva opera danas nezaobilazno i omiljeno djelo opernih kuća diljem svijeta", rekla je u povodu premijere ravnateljica Opere HNK u Zagrebu Željka Barišić Pulig.

Na početku izvedbe pratimo mlade umjetnike na rubu gladovanja, koji kreću prema kavani, no slučajan susret s nježnom susjedom zaustavlja jednoga od njih i tako počinje niz događanja koja će imati tragičan kraj, dodaje se u najavi.

Puccini, majstor orkestracije, virtuoznosti i oslikavanja ljudskih osjećaja, različitom je glazbom opisao dvije velike operne ljubavi: nježnu, postojanu i tragičnu ljubav pjesnika Rodolfa i kitničarke Mimì, koje u premijernoj izvedbi tumače Matteo Lippi i Lana Kos, te strastvenu i burnu ljubav slikara Marcella i Mussette, koje će utjeloviti Ljubomir Puškarić i Darija Auguštan.

U ostalim ulogama nastupit će Luciano Batinić, Giovanni Romeo, Ivan Šimatović, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin, Ivan Šatalić, Antonio Brajković i Damir Klačar.
Redatelju Pontiggi ovo je nakon Puccinijeve "Tosce" 2022. druga režija u zagrebačkom kazalištu. Scenografkinja je Antonella Conte, kostimografkinja Ilaria Ariemme, oblikovetelj svjetla Santiago Magnasco, a koreografkinja Iva Višak. Libreto je prevela Nataša Ozmec.

Izvor: Hina