Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen prvi broj 'Akademskoga lista' - novina Sveučilišta u Zagrebu

U utorak, 30. travnja, održano je predstavljanje novoga medijskoga projekta Sveučilišta u Zagrebu i prvoga broja 'Akademskoga lista' u prostorima Sveučilišta u Zagrebu koji će promicati neprocjenjivo važna iskustva, spoznaje, nalaze i ekspertize studenata, sveučilišnih nastavnika i istraživača.
vrijeme: 30.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.unizg.hr/

Cilj pokretanja Akademskoga lista uspostava je kvalitetne komunikacijske platforme za što učinkovitije predstavljanje akademskih dosega i spoznaja najširoj publici.
 
Novi medijski projekt predstavili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prorektor za organizaciju, infrastrukturni razvoj i ljudske potencijale prof. dr. sc. Tibor Pentek i glavni urednik Akademskoga lista dr. sc. Petar Bilobrk.
 
Rektor Stjepan Lakušić tijekom predstavljanja novoga medijskoga projekta istaknuo je važnost tema visokoga obrazovanja, znanosti, istraživanja, umrežavanja, suradnje s gospodarstvom, inovacija i transfera tehnologije. „Kada govorimo o modernome trenutku, to je naravno digitalna transformacija, umjetna inteligencija, razvijanje talenata“ naglasio je rektor Lakušić. Akademski list tek je prvi dio novoga medijskoga projekta, a osim njega, rektor je najavio i novi portal akademski.hr te podcast kako bi se pored klasičnih medija pratili i moderni načni komunikacije koji osiguravaju da se na pravi način prezentiraju istraživanja, ideje i dostignuća sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, njihovih nastavnika i studenata.
 
Novi medijski projekt predstavio je i prorektor Pentek, predsjednik Nakladničkoga savjeta Akademskoga lista riječima: „O novome, prilično sveobuhvatnom medijskom projektu Sveučilišta, kojega je Akademski list tek prva faza, u krugu uprave Sveučilišta počeli smo razmišljati od samoga stupanja na dužnost, početkom listopada 2022. godine. Akademski list potpuno je nova tiskovina, koja nije sljednik novine Universitas. Izlazit će u pravilu u drugom ili trećem tjednu svakoga mjeseca kao prilog Večernjega lista, a od svibnja ove godine i Novoga lista, dok će Universitas izlaziti, kao i do sada, u Jutarnjem listu i u Slobodnoj Dalmaciji, i to zadnji ponedjeljak u mjesecu“.
 
„Nadam se dobroj budućoj suradnji sa svim sastavnicama Sveučilišta, sa Studentskim zborom Sveučilišta kao i sa studentskim zborovima naših sastavnica, jer jedino zajedništvom i suradnjom unutar sveučilišne zajednice našega funkcionalno integriranoga Sveučilišta u Zagrebu, najvećega, najutjecajnijega i najstarijega Sveučilišta s neprekinutim djelovanjem u Republici Hrvatskoj, možemo svakim danom biti sve bolji, snažniji i uspješniji“ istaknuo je prorektor Pentek.
 
Prvi broj Akademskoga lista predstavio je i dr. sc. Petar Bilobrk, glavni urednik: „Želja nam je ovim projektom omogućiti širenje vijesti, istraživanja i događanja koja oblikuju akademsku zajednicu. Kroz suradnju sa studentima i sveučilišnim nastavnicima nastojat ćemo istaknuti bogatstvo, ali i raznolikost Sveučilišta, potaknuti interakciju i dijalog unutar akademske zajednice te povezati sve sastavnice Sveučilišta u zajedničkom cilju promicanja znanja i kulture“ naglasio je Bilobrk.
 
Novina počinje i završava tekstovima o studentskom životu i aktivnostima,  jer kako je naglasio glavni urednik Bilobrk, uz predstavljanje rada Sveučilišta i njegovih sastavnica, vijesti će biti usmjerene na studente, njihove aktivnosti, mogućnosti i studiranje.
 
Akademski list u ovome broju donosi teme kao što su novi vizualni identitet Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, izvješće o znanstvenom skupu Dies historiae, podjela nagrada Centra za bioetiku Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, posjet premijera Plenkovića ZUK Borongaju, završena obnova Škole narodnoga zdravlja „Andrija Štampar“, reportažu o Danima potresnoga inženjerstva, Forumu hrvatskoga šumarstva kao i druge važne vijesti, koje možete pročitati u novome broju Akademskoga lista.