Preskočite na glavni sadržaj

Dvije izložbe u SC-u - Stele Mikulin i Matee Šiprak

U utorak 7. svibnja u Studentskom centru u Zagrebu (Galeriji SC i Kiosku) s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. U sklopu projekta Oni dolaze… otvorit će se izložba 'Radikalan dijalog' autorice Stele Mikulin u Galeriji SC, a Matea Šiprak predstavit će se s izložbom 'Izgubljeno - nađeno u Kiosku'. 
vrijeme: 07.05.2024. - 15.05.2024.
mjesto: Zagreb
url: http://www.sczg.unizg.hr/kultura

'Radikalan dijalog istraživački je projekt autorice Stele Mikulin kojim se ispituju principi kreiranja misli, zapažanja i ideja, te rekonstruira način na koje ih međusobno dijelimo čime se također razotkriva procesualnost umjetničkog rada kao i važnost misaonog razvoja rada. Usmjeravanjem pažnje prema procesima komunikacije i interakcije, kroz svoj rad autorica istražuje načine kako te procese učiniti intimnijima i otvorenijima za razliku od uobičajenih verbalnih i direktnih formi razmjene informacija. 

Radikalan dijalog odvija se kroz dva ključna segmenta: prvo, putem online whiteboard platforme, te potom u prostoru galerije. Posredstvom online bijele ploče za pisanje, autorica vodi interaktivni dijalog već postavljenim sadržajem u obliku pitanja i vizualnog sadržaja koji potiče na reakcije i nadopunjavanje sudionika. Neke od smjernica, uputa i pitanja kojima se započinje i vodi dijalog: Što je značajno? Što čuješ? Što možeš osjetiti? Koje su posljedice šutnje? Koje mjesto zauzima zamišljeno? Na koje mjesto odlaziš kada se prisjećaš? Gdje sanjariš? - dok autorica redovno odgovara, povezuje, razlaže, propituje i nastavlja dijalog. Ovim radom Stela Mikulin nastavlja temu istraživanja poetičnosti prostora i načine na koji artikuliramo njegovu realnost kroz vlastita iskustva, sjećanja i emocije. U virtualnom prostoru tako je stvoren organski komunikacijski kanal koji se grana u mrežu ali omogućuje istovremeno odvijanje više dijaloga, na čije fragmente korisnik nailazi krećući se virtualnim prostorom. Osiguravajući anonimnost korisnicima, autorica potiče sudionike da podijele svoje misli, iskustva i osjećaje na način koji je spontan, intuitivan i poetičan. Digitalna platforma postaje mjesto otvorenog, intimnog i sigurnog razgovora…'
(Jelena Šimundić Bendić, iz predgovora)

Obje izložbe otvorene su do 15. svibnja, radnim danom do 12:00 do 20:00 te subotom do 10:00 do 13:00.