Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarac 'Što da se radi?' Gorana Devića premijerno 3. svibnja u Zagrebu

Dugometražni dokumentarni film 'Što da se radi?' redatelja Gorana Devića premijerno će biti prikazan u Zagrebu u petak, 3. svibnja, u Dokukinu KIC, u 18 sati, uz gostovanje spomenutog autora kao i producenta Hrvoja Osvadića. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić.
vrijeme: 03.05.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://dokukino.net/

Redatelj Dević u filmu dokumentira desetogodišnju borbu sindikata Tvornice željezničkih vozila Gredelj nakon što je 2012. taj tvornički gigant zbog političkih razloga stavljen u stečaj. Film prati otpuštene radnike, sindikalne vođe i stečajne upravitelje donoseći nam sliku svijeta rada koji nestaje. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.
 
Napore sindikata u borbi za prava i dobrobit svojih članova smatram odrazom borbi s kojima se suočavaju radnici i sindikati diljem svijeta dok pokušavaju prilagoditi se brzo mijenjajućoj globalnoj ekonomiji. Prateći put sindikata, shvatio sam važnost očuvanja i zaštite dostojanstva rada i ključnu ulogu koju sindikati igraju u zaštiti prava radnika. Osjećam da isticanjem borbe sindikata mogu podići svijest o izazovima s kojima se radnici suočavaju i pridonijeti većem razumijevanju sila koje djeluju u našem društvu. Nadalje, smatram da je priča o sindikatu tvornice za vučna vozila Gredelj mikrokozmos većih društvenih promjena koje se odvijaju u našem svijetu. Proučavanjem borbe sindikata u dubini možemo bolje razumjeti kako te promjene utječu na život običnih ljudi i načine na koje su prisiljeni prilagoditi se i snalaziti se u sve složenijem i nesigurnijem svijetu. Na taj način, moja osobna motivacija za dokumentiranje borbe sindikata proizlazi iz želje da doprinesem većem razumijevanju svijeta oko nas i da dam glas iskustvima onih koji su često zanemareni ili marginalizirani, o motivaciji za film i samom filmu kaže autor Goran Dević.
 
Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a krajem prošle godine hrvatska premijera realizirana je u sklopu zagrebačkog 21. Human Rights Film Festivala. Prikazan je na nizu festivala diljem Europe, dok je na festivalu Slobodna zona Beograd 2023. nagrađen posebnim priznanjem.
 
Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.