Preskočite na glavni sadržaj

31. Festival glumca od 10. do 19. svibnja

31. Festival glumca od 10. do 19. svibnja
Festival glumačkih ostvarenja realiziranih u prethodnoj godini, specifičan po tome što je u potpunosti posvećen glumcu i njegovu stvaralaštvu, održava se po 31. put u gradovima Vukovarsko-srijemske županije, od 10. do 19. svibnja 2024. Domaćini ovogodišnjeg Festivala su grad Otok i glumac Draško Zidar.
vrijeme: 10.05.2024. - 19.05.2024.
mjesto: Otok, Vukovar, Županja, Vinkovci i Ilok
url: https://festivalglumca.hr/

U festivalskom programu sudjeluju kazališta, glumačke družine, umjetničke organizacije i pojedinci s predstavama prema odabiru izbornice, akademske glumice Ksenije Prohaske.
 
Riječ izbornice: "I kao što je ovaj Festival glumca nastao srcem i hrabrošću, tako sam se i ja vodila u ulozi izbornice. Uz srce i hrabrost vodili su me i vlastita intuicija, moje znanje i veliko iskustvo. Neopisiv je talent koji sam otkrivala u predstavama, od Mostara do Pečuha i čitave Hrvatske. Otkrila sam novoga De Nira, novu Meryl Streep, umirala sam od smijeha u briljantnim ostvarenjima u komediji i zaplakala nad kanonskim djelima dramske literature. I ono što me najviše oduševilo, to su glumačke osobnosti koje su svojim talentom nadilazile teške i skromne uvjete u kojima su mnoge uloge stvarane. U traženju onog čarobnog, magičnog trenutka kada se duša prepušta publici, moja divna Hrvatska od Slavonije do Dalmacije, od Primorja do Zagorja vodila me na nezaboravno putovanje.
 
Dugi niz godina provela sam u HNK Split i na brojnim gostovanjima u svijetu; nisam imala priliku kao do sada da vidim cjelokupnu glumačku sezonu, ali sam na ovom putu prepunom iznenađenja stvorila novu sliku hrvatske scene.
 
Voljela bih da u Hrvatskoj više puta posjećujemo jedni druge, jer imamo što pokazati i biti ponosni na naše glumište, a ja bih bila najsretnija da na ovaj festival imamo mogućnosti pozvati puno više predstava. Čitav svoj glumački vijek provela sam nesigurna u velikoj dilemi “imali me ili me nema”, ni zavist ni ljubomora, ni oholost, ni vječne usporedbe s drugima nisu mi bile strane, ali danas sam toliko sretna, jer imam dovoljno poniznosti i ljubavi te mogu vidjeti ljepotu i vrhunska ostvarenja mojih kolega. Znam da će ovaj Festival glumca biti uzbudljiv i da će žiri imati tešku zadaću izabrati najbolje.
Za mene, svi ste pobjednici i hvala vam što ste me podsjetili na jednu od najvažnijih poruka u životu ” Tko sve dava, vele dava, a tko srce dava, svega sebe dava “. 
 
Posljednjeg dana održavanja Festivala (19.5.) tročlani ocjenjivački sud koji djeluje u sastavu Blanka Bart Hajoš , Vid Balog  i Vladimir Andrić dodjeljuje slijedeće nagrade: dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumicama; dvije nagrade Fabijan Šovagović najboljim glumcima; nagradu Ivo Fici za najbolje ostvarenje mladom glumcu do 28 godina; nagradu Nada Subotić za najbolje ostvarenje mladoj glumici do 28 godina; nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade; nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.
 
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodjeljuje: nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu te nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca. Biografije ocjenjivačkog suda: https://festivalglumca.hr/ocjenjivacki-sud/

Raspored izvedbi po gradovima i po datumina dostupan je na: https://festivalglumca.hr/raspored/  

Ulaz na predstave u Otoku, Iloku i Županji je slobodan!
 
Ulaznice za izvedbe u Vinkovcima mogu se kupiti na blagajni Gradskog kazališta Vinkovci po cijeni od 8 eura za večernje i 4 eura za dječju predstavu. Ulaznice su u prodaji od 06. svibnja 2024. Nema rezervacija. Radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do petka, od 15:00 do 20:00 sati te sat vremena prije izvedbi. Kontakt: 032 / 338 752.
 
Ulaznice za izvedbe u Vukovaru po cijeni od 7 eura, u prodaji su od 6. svibnja 2024. na blagajni Hrvatskog doma, radnim danom od 10:00 do 13:00 sati.