Preskočite na glavni sadržaj

13.CU'FUS - Cirkuski ulični festival u Samoboru

13.CU'FUS - Cirkuski ulični festival u Samoboru
Trinaesto izdanje cirkuskog uličnog festivala u Samoboru održat će se na Trgu Matice Hrvatske, oko kina Samobor i na Trgu kralja Tomislava, od 16. do 19. svibnja 2024.
vrijeme: 16.05.2024. - 19.05.2024.
mjesto: Samobor
url: https://www.facebook.com/cufus.fest/

Cu'fus je međunarodni festival cirkuske umjetnosti koji se održava od 2011. godine u Samoboru. Organizacijski tim čine cirkuski umjetnici i zaljubljenici u cirkusku umjetnost.
 
Program festivala uključuje CirkoKolaž, Otvorenje festivala, Eksperimentalni petak, Cu'fusek, cirkuske ulične predstave, radionice cirkuskih vještina, glazbeni program, prezentacije, izlagače i mikroteatar.
 
Gostujuće trupe i umjetnici na ovogodišnjem festivalu:
 
Avital & Jochen (Njemačka)
Flame Rain Theatre (Austrija)
The Squeezed Peaches (Austrija)
Skier & Yeti (Srbija)
Tricycle trauma (Hr)
Poanta Priče (Hrvatska,Poljska)
Quoz a' durac (Hr)
Circus Luminenszesz (Austrija)
Rico (Hr)
Ludek (Hr)
Najmanje lutkarsko kazalište (Hr)...
 
CirkoKolaž - cirkuski kabaret u kojem su izvođači - organizacijski tim festivala festivala. Cirkuski kabaret za djecu dočekati će Vas na Trgu Matice Hrvatske, u četvrtak 16.5., u 11 sati,  kao prvi program festivala. CirkoKolaž namijenjen je najmlađima i odvija se u suradnji sa DV Izvor, Samobor. U slučaju vremenskih nepogoda program CirkoKolaž biti će održan u Samoborskom Kinu.
 
POU Samobor organiziralo je gostovanje suvremene cirkuske predstave Cargo, Cirk Pozor (Hr), koje će se održati u Kinu Samobor u četvrtak, 16.5. u 19 sati
 
Besplatne ulaznice mogu se podići na blagajni Kina Samobor od 3. svibnja!
 
Otvorenje festivala (17.5., petak) započet će u 19:30 sati na Trgu kralja Tomislava, u obliku parade uz izvedbe kratkih performansa na putu prema Trgu Matice Hrvatske. Tema ovogodišnjeg otvorenja je CIRKOSAFARI, u kojem će sudjelovati umjetnici koji nastupaju na festivalu. Režiju parade potpisuje Mario Kovač.
 
Eksperimentalni petak / Karavana mračnog cirkusa
 

Eksperimentalni petak naziv je za program usmjeren na suvremene forme u cirkuskoj i srodnim umjetnostima u obliku predstave, performansa, prezentacije, instalacije, multimedije.. Ove godine program će ugostiti kolektiv Tricycle Trauma sa cirkuskim kabaretom Karavana mračnog cirkusa, uz živu glazbu. Program će se odviti na Trgu Matice Hrvatske, u petak 17.5., s početkom u 20:30.
 
Cu'fusek je naziv dječjeg programa na festivalu. Program Cu'fusek odvija se u prijepodevnom terminu tokom subote i nedjelje. Uključuje predstave, performanse, glazbu i igru.
 
Cirkuske ulične predstave namijenjene su publici svih dobnih skupina. Umjetnici koji nastupaju na festivalu dolaze iz Njemačke, Austrije, Poljske, Srbije, Hrvatske,... Predstave će se održavati na Trgu Matice Hrvatske i na Trgu kralja Tomislava kroz subotu i nedjelju.
 
Posebno bi izdvojili Avital & Jochen uz njihovu visoku konstrukciju za zračne vještine. Show počinje uz živu glazbu, komediju i žongliranje a završava uz let na trapezu 9 metara nad zemljom, u kojem izvođači plešu svoju koreografiju!
 
Radionice cirkuskih vještina održavaju se u subotu i nedjelju od 14-17 sati oko Kina  Samobor. Radionice cirkuskih vještina uključuju vožnju monocikla, zračne vještine, POI,.. Osim vođenih radionica ovdje su i hula hoop rekviziti za slobodno korištenje tokom festivala.
 
Glazbeni program uključuje glazbenike i eksperimentalne umjetnike. Program će se odviti na Trgu kralja Tomislava, u subotu 18.5. od 21:30 uz glazbeni performans sjajnih SKIER & YETI!
 
ChilliBar program će biti smješten preko puta Kina Samobor, na obali Gradne. Plesnjak se odvija od 14 sati subotom i nedjeljom.
 
Prezentacije cirkuskih vještina odvijati će se u subotu i nedjelju od 14-17 sati oko kina Samobor. U programu nastupaju polaznici tečajeva cirkuskih vještina i srodnih umjetnosti.
 
Ove godine ugostit će Triko cirkus teatar, Cirkultura i Traumatic arts.
 
Izlagači kao neizostavni dio festivala sa svojim kućicama.
 
Posebno bi istaknuli lokalni suvremeno-plesni kolektiv TrupaTo koji će za vrijeme festivala održati izložbu fotografija „Odrazi“ koja prikazuje njihov performans na ulicama grada.
 
Mikroteatar - Najmanje lutkarsko Kazalište i Circus Luminenszesz sudjeluju u programu u obliku malih šatora sa limitiranim brojem publike i kratkim zabavnim programima. Možete ih posjetiti kroz vikend oko Kina Samobor.
 
Program festivala je besplatan, uz „obaveznu“ donaciju u šešir.
Svi pod mus' na Cu'fus!
 
Nositelj projekta je cirkuska udruga Cirkultura iz Samobora. Program festivala podržan je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Samobora i Turističke zajednice Grada Samobora. 
 
Suradnja:

Festival podržavaju POU Samobor, Komunalac Samobor;
Cu'fusek /Knjižnica Samobor- dječji odjel, DV Izvor;
Tricycle Trauma / Karavana mračnog cirkusa;
POU Samobor, Tricycle Trauma, K.V.A.R.K. / tehnička podrška
Samoborski muzej
 
Organizacijski tim festivala:
Matija Vuletić / producent festivala
Zoran Vukić / artistički direktor
Tatjana Vuletić / koordinatorica projekta
Ana-Marija Unković / koordinatorica projekta
Jasmin Dasović / Glavni tehničar
Jelena Kalaica / koordinatorica programa - radionice i prezentacije
Hana Matović / koordinatorica volonterskog programa13.CU'FUS
Cirkuski ulični festival u Samoboru