Preskočite na glavni sadržaj

100 godina Salona Galić

Izložbom 'Sto godina Salona Galić', koju zajednički organiziraju HULU - Split i Galerija umjetnina, započinje obilježavanje stote obljetnice ovog kultnog mjesta umjetničkoga života Splita. Otvorenje izložbe bit će upriličeno 7. svibnja u 19 sati.
vrijeme: 07.05.2024. -
mjesto: Split
url: http://www.hulu-split.hr/

Salon Galić sa stogodišnjim izložbenim kontinuitetom predstavlja jedinstven primjer galerijske djelatnosti u čitavoj Hrvatskoj a izložba kroz izbor dokumentarne građe, fotografija i umjetničkih djela prenosi priču o njegovu utemeljitelju Ivanu Galiću, o bogatoj izložbenoj povijesti Salona, ali i o drugim kulturno-umjetničkim aspektima djelovanja i značaja za povijest i sadašnjost Splita.

Umjetnički salon Galić osnovao je Ivan Galić (1884.-1961.), rodom iz Hrvaca kraj Sinja, koji je bio strastveni kolekcionar umjetnina čija se prva radionica stakla i okvira za slike od 1912. nalazila na Pjaci. Godine 1923. seli u Marmontovu ulicu gdje godinu dana kasnije uz trgovinu i radionicu otvara i umjetnički izložbeni salon. Salon je svečano otvoren 31. svibnja 1924. izložbom splitskih slikara Emanuela Vidovića i Angjela Uvodića. U razdoblju između dva svjetska rata Salon Galić je kao jedini umjetnički izložbeni salon u Splitu nezamjenjivo mjesto izlaganja i prodaje umjetnina, ali i okupljanja umjetnika. U tom su razdoblju izlagali istaknuti splitski, dalmatinski i hrvatski umjetnici - Emanuel Vidović, Angjeo Uvodić, Ivan Mirković, Marino Tartaglia, Ignjat Job, Juraj Plančić, Jerolim Miše, Tomislav Krizman, Branislav Dešković i drugi - te inozemni umjetnici, hrvatska i regionalna umjetnička udruženja. Salon je za vrijeme Drugog svjetskog rata uglavnom bio zatvoren a izložbena djelatnost ponovno oživljava od ljeta 1945. U Salonu se održavaju godišnje Prvomajske izložbe ULUH-ove Podružnice za Dalmaciju, a od 1950. nadalje samostalne izložbe priznatih umjetnika, ali i amatera, zadržavajući pritom prodajni aspekt svoje djelatnosti. 

Prema želji njegova osnivača, nakon smrti Ivana Galića Salon ostaje na upravljanje splitskim umjetnicima okupljenih u ULUH-ovu Podružnicu za Dalmaciju, potom ogranak i pododbor HDLU-a i konačno regionalno društvo, a danas u HULU - Split. Svojim živim izlagačkim programom, organizacijom samostalnih i skupnih izložbi, kako priznatih tako i mladih umjetnika, Salon Galić nastavlja biti nezaobilazno mjesto umjetničkog života Splita i šire, nastavljajući tako tradiciju Ivana Galića čije je ime ponosno i s pravom zadržao do danas. 
 
Kustosice izložbe: Sandi Bulimbašić (HULU - Split), Jasminka Babić (Galerija umjetnina).
 
Izložba je financirana sredstvima Grada Splita, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i Općine Hrvace.