Preskočite na glavni sadržaj

Rosie Kugli - 'Tragovi u vremenu /1'

Rosie Kugli - 'Tragovi u vremenu /1'
Književnica Rosie Kugli, autorica romana 'Tragovi u vremenu', u okviru programa digitalne prilagodbe predstavlja projekt 'Tragovi u vremenu/1' koji tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba te osobito važne datume sa naglaskom na ulogu kultne knjižare "Kugli" u Ilici 30. Aktivnosti programa objavljene su i predstavljene putem YouTube kanala i Facebook stranice projekta. 
Program 'Tragovi u vremenu/1' tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba te osobito važne datume sa naglaskom na ulogu kultne knjižare "Kugli" u Ilici 30. Kroz online čitanje ulomaka i virtualne šetnje povećao se interes za knjigu i čitanje, pružila se prilika još većem broju zaljubljenika u povijest i kulturu da kroz književno djelo obnove znanja o gradu, ljudima i kulturnim znamenitostima. Posebna vrijednost programa zasigurno je oživljavanje prošlosti: romantičarskog duha, navika i običaja starog Zagreba.
Zrcaleći prošlost čitanjem odabranih ulomaka iz knjige, obilježavanjem važnih datuma i značajnih osoba, program Tragovi u vremenu/1 podsjeća da je povijest učiteljica života, a cilj je osvijestiti koliko smo naučili iz nje. Ovim projektom autorica je oživjela priču o Zagrebu kakav je nekad bio, o ljudima koji su obilježili život našeg grada, događajima koji su ostavili trag u vremenu, a podijeljeni su ulomci iz knjige i osvrti na vrijedna djela iz naklade „St. Kugli“. Tu su i realni pokazatelji uspješnosti provedbe projekta: tijekom 2022. godine do danas, ostvareno više od 9.800 pregleda video sadržaja unutar projekta 'Tragovi u vremenu/1', a odrađena su i brojna televizijska i radijska gostovanja, intervjui, te uručena vrijedna donacija knjiga u zagrebačku osnovnu školu Ivan Gundulić.
Ovaj projekt Zagrepčanima je pružio utjehu u teškim i neizvjesnim vremenima, a zainteresirao je i učenice II splitske gimnazije. Učenice su izradile prezentaciju i intervju (Q&A) pa je autorica Rosie Kugli odgovarala na poticajna pitanja o književnosti i knjižarskoj obitelji Kugli.

Facebook stranica „Tragovi u vremenu“ - knjiga o kultnoj knjižari Kugli svaki dan otkriva i prikazuje bitne obljetnice i datume, važne ljude, znamenite lokacije i institucije koje su ostavile značajan trag u povijesti grada te ih povezuje s književnim djelom. 

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.


Promocija knjige 'Tragovi u vremenu' autorice Rosie Kugli.

 

Hommage knjizi i Zagrebu autorice Rosie Kugli  
U prilogu autorica objašnjava motive pisanja knjige 'Tragovi u vremenu“.



Postavljanje kipa bana Josipa Jelačića  
Nastavno na zanimljivosti iz života Zagreba ovaj edukativan video objašnjava kako je Trg bana Josipa Jelačića dobio ime, zašto je za vrijeme komunističkog režima kip uklonjen, kada je kip ponovo vraćen na trg i ostale zanimljivosti u prezentaciji.



Nikola Tesla - "Tragovi u vremenu" 
Obilježavanje smrti slavnog genija, Nikole Tesle. Teslin boravak u Zagrebu opisan je u knjizi 'Tragovi u vremenu'. Autorica Rosie Kugli čita ulomak iz knjige u kojem se opisuje Teslin dolazak u Zagreb 24. svibnja 1892. godine.



Poveznice na digitalne sadržaje→