izložba

Skupna izložba 'Toward Europe' / grupa autora 'sivi'


vrijeme: 24.9.2020. - 15.10.2020.
mjesto: Split, Galerija Studio-21-

Izložba 'Toward Europe' skupine autora koji djeluju pod imenom "sivi" otvara se u četvrtak, 24. rujna 2020., u galeriji „Studio-21-“, u organizaciji Udruge za kulturu Beat. 

Grupna izložba „Toward Europe“ predstavlja radove dvadesetak umjetnika unutar istoimenog projekta idejno iniciranog (prvenstveno zahvaljujući Hrvoju Cokariću) početkom 2000-ih, a čiju je konkretnu realizaciju Kulturno umjetnička udruga Uzgon u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i Zoološkim vrtom u Splitu kroz rezidencijalne programe i ine manifestacije suvremene umjetnosti uz naglasak na izvedbene, audio-vizualne i interdisciplinarne umjetničke djelatnosti te produkciju nekomercijalnih stvaralačko-istraživačkih umjetničkih djela, započela 2014. godine. Sukladno tome raspon izražajnih vizualnih tehnika kojima se autori obraćaju publici na ovoj izložbi kreće se od primarnog crteža i stripa do videa, filma i performansa koji će biti izveden na njenom otvaranju. Do sada su unutar projekta izdane i dvije knjige, a treća (koja je u trenutku dok pišem ovaj tekst u tisku) će biti premijerno predstavljena upravo na ovoj izložbi.
 
Autori i umjetnički kolektivi čiji se radovi izlažu[1] predstavljaju se kao Grupa autora „Sivi“ želeći na taj način dodatno potencirati primarnu ideju kako nisu u prvom planu oni, već onaj na kojega se u svojim radovima referiraju i u čije ime nastupaju želeći mu makar nakratko vratiti topli ljudski zagrljaj i dostojanstvo koje zaslužuje; a to je magarac. Domaća životinja kojoj nakon višestoljetnog vjernog služenja čovjeku prijeti fizičko izumiranje, točnije bešćutno i prešutno istrebljenje bez grižnje savjesti. (…) - Toni Horvatić 

Izložba se otvara 24.rujna 2020. u 20:00 sati, a moći će se pogledati do 15. listopada 2020.

https://www.facebook.com/events/949082755603646/


[1] Vanja Pagar, Hrvoje Cokarić, Darko Škrobonja, Eric dell Castilo, Josip Šurlin, Vinko Barić, Miro Župa, Toni Faver, Ivan Klepac, Marin Zorić, Igor Mihovilović, Ivan Svaguša, Josip Jurić, Branko Modic, Janko Zlodre, Ronald Panza, Antonije Pušić (Rambo Amadeus), Živko Nikolić, Ivan Vinski, Autopsia Collective, Queer Sport Split.