izložba

Izložbe projekta 'Female correspondence / Žensko dopisivanje' u Rijeci i Varaždinu


vrijeme: 17.9.2020. - 9.11.2020.
mjesto: Rijeka/ Varaždin

Skupna izložba pod nazivom 'Žensko dopisivanje – Female correspondence' će biti otvorena od 17. rujna do 1. listopada u riječkoj Galeriji Juraj Klović. U prostoru HDLU Varaždin - Kula stražarnica izložba će biti otvorena od 18. rujna do 9. listopada. Autorice projekta su Tihana Karlović i Mateja Rusak.

Žensko dopisivanje/ Female correspondence
 
Kako biti umjetnica, žena, prijateljica i majka u današnjem svijetu kapitalizma i brzine, kada  je umjetnost neprepoznata i marginalizirana? Bavljenje umjetnošću iziskuje vrijeme, prostor, razumijevanje... Umjetnički projekt Žensko dopisivanje/ Female correspondence pokrenut je radi potrebe za stvaranjem, potrebe za izmjenom misli i ideja, poticanja na stvaralački rad te međusobne podrške i stvaranja mreže umjetnica.
Projekt se bavi likovnom komunikacijom, isključivo umjetnica, u formi likovnog dopisivanja. Umjetnice iz različitih dijelova svijeta, životnih priča i perioda života međusobno izmjenjuju informacije komunicirajući sebi svojstvenim senzibilitetom i likovnim jezikom u grafičkim tehnikama. One progovaraju o likovnim problemima i motivima koji ih okupiraju. Šalju poruke, ali i odgovaraju na one dobivene od umjetnice s kojom komuniciraju.
Projekt je započeo u siječnju 2019. godine i u njemu sudjeluje šesnaest umjetnica iz Hrvatske, Poljske, Slovenije, SAD-a i Španjolske. Od 2019. u projektu sudjeluju Mateja Rusak, Tihana Karlović, Anna Trojanowska, Raquel Amat, Ana Salopek, Kristina Pongrac, Dora Bakek, Raluca Iancu, a od 2020. Iva Gobić, Gloria Sellan, Maja Franković, Svetlana Jakimovska Rodić, Irena Kečkeš, Maja Zemunik Khovaladi, Carmen Bačura Potočić i Monika Jurić.
Umjetnice se dopisuju grafikama malog formata, 10,5X15 cm, formata razglednice otisnutih u ediciji od 10 grafika, različitim ritmom slanja grafika/pisama. Neke se dopisuju svaki mjesec, neke svaka dva mjeseca, a neke svaka četiri mjeseca. Medij grafike izabran je kao stari medij koji može biti vrlo aktualan i baviti se suvremenim problemima kroz likovnost, ali i postavljati pitanja o suvremenom društvu kao što je nedostatak istinske komunikacije koja se izgubila korištenjem društvenih mreža.
 
Tihana Karlović i Mateja Rusak

Facebook event