izložba

Grafička mapa Goranske kiparske radionice


vrijeme: 14.8.2020.
mjesto: Društveno-kulturni centar Žaba u Lokvama

U petak, 14. kolovoza 2020., u 18 sati, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i 40 godina djelovanja Goranske kiparske radionice, u Društveno-kulturnom centru Žaba u Lokvama, održat će se izložba i predstavljanje grafičke mape Goranske kiparske radionice. Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza o.g.

Predstavit će se prva grafička mapa Goranske kiparske radionice čija je autorica Tihana Karlović, a svi zainteresirani moći će razgledati grafičke listove tiskane u tehnici drvoreza (japanski drvorez) s bojama i pigmentima na bazi vode. Mapa sadržava osam listova, a autorica grafici pristupa slobodno iz perspektive crteža te u procesu rada kombinira, otiskuje i pretiskuje matrice jedne preko drugih,  čime dobiva  nove  forme. Nerijetko na njima intervenira izrezivanjem papira koji joj je jednako važan element u radu, a vodeći se načelom netoksičnosti i ekologije u procesu izrade, za motiv mape uzeto je goransko drvo i voda. Autorica drvo i vodu prikazuje kroz vrlo intiman i suptilan senzibilitet.
 
Goranska kiparska radionica ima dugu tradiciju održavanja kiparskog saziva i pozivanja najznačajnijih autora hrvatskog kiparstva s ciljem promocije umjetnosti, izlagačke djelatnosti i obogaćenja društva u području kulture. U 2019. godini obilježeno je 40 godina djelovanja radionice i isto toliko ostvarenih saziva na kojima se  susreću pomno odabrani  hrvatski umjetnici, a izrađeno je i u prostor diljem Gorskog kotara postavljeno više od sto skulptura.

https://rijeka2020.eu/