predstava

'Port of Dance' kreće s predstavom 'Fly' Markéte Stránske


vrijeme: 2.7.2020. 21 h
mjesto: Rijeka; Trg Riječke rezolucije

Ovo ljeto Hrvatski kulturni dom na Sušaku predstavlja program 'Port of Dance', selekciju predstava Spring Forward festivala. Za tu prigodu HKD izlazi iz svoje zgrade u Strossmayerovoj i na 3 riječke lokacije donosi 5 predstava suvremenog plesa. Prva na rasporedu je predstava 'Fly!' češke plesačice Markéte Stránske, u četvrtak, 2. srpnja, u 21 sat, na Trgu Riječke rezolucije.

FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake.

 

Koliko smanjeni centar za podršku utječe na našu fizičku i mentalnu stabilnost? Kako istražujemo put koji bi mogao biti neobičan, ali i moguć? Solo Markéte Stránske naglašava činjenicu da svaka različitost nudi niz mogućnosti i jedinstvene fizičke i mentalne putove. Svaka prepreka prigoda je da probudimo našu maštu.

 

Markéta Stránská je koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja sa sjedištem u Hradec Královu u Češkoj. Od 2012. godine aktivna je članica češke scene suvremenog plesa, a u rujnu 2018. premijerno je predstavila svoj koreografski debi FLY ! u studiju ALTA, a kasnije i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj i Mađarskoj. Markéta uglavnom surađuje sa DNO Theatre u Hradec Královu, a dvije je godine članica neprofitne organizacije Clown Doctor koja pomaže donijeti radost i humor u zdravstvene ustanove. Zahvaljujući svom solo projektu FLY!, a nadahnuta sličnim projektima iz Velike Britanije i Njemačke, razvija domaću i međunarodnu mrežu umjetnika s invaliditetom.

 

Predstava je dio selekcije ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, održao u jedinstvenom online izdanju. FLY! je također i gostujuća predstava u sklopu Festivala inkuzivne scene koji se na Trgu riječke rezolucije odvija od 2. do 4. srpnja.

 

Ulaznice po cijeni od 50,00 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu ili sat vremena prije predstave na Trgu Riječke rezolucije.

 

Port of Dance:

2.7. Markéta Stránská: FLY! / Trg Riječke rezolucije / u 21 sat

3.7. Viktor Černický: PLI / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / u 20 sati

15.7. Máté Mészáros: Mechanics of Distance / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / u 20 sati

20.7. Collective Dope - Jenna Jalonen: BEAT „I just wish to feel you“ / Exportdrvo / u 21 sat

28.7. Joy Alpuerto Ritter: Babae / Trg Riječke rezolucije / u 21 sat