obavijest

Preminuo književnik i prevoditelj Bekim Sejranović


vrijeme: 21.5.2020.
mjesto: Zagreb

Nakon kratke i teške bolesti, u 48. godini života preminuo je istaknuti pisac i književni prevoditelj Bekim Sejranović. Hrvatsko društvo pisaca organizira komemoraciju za svog preminulog člana u utorak, 26. svibnja, u 12 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) u Zagrebu.

Na komemoraciji će govoriti Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Kruno Lokotar, Jagna Pogačnik i Marko Tomaš. Izabrane ulomke iz djela Bekima Sejranovića čitat će glumica Daria Lorenci.


Bekim Sejranović rođen je 1972. godine u Brčkom. Od 1985. pohađao je srednju pomorskoj školu u Rijeci, smjer nautika. Nakon položene mature studirao je jednu godinu na Pomorskom Fakultetu u Rijeci, no potom odlučuje studirati kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

 

U Oslo se preselio 1993. i na tamošnjem Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. magistrirao hrvatsku književnost. Od 2001. do 2006. radio je kao lektor na istom fakultetu i predavao južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj.

 

Autor je knjige kratkih priča 'Fasung', kao i romana 'Nigdje, niotkuda', 'Ljepši kraj', 'Sandale', 'Tvoj sin, Huckleberry Finn' i 'Dnevnik jednog nomada'. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljski. Za roman 'Nigdje, niotkuda' 2009. godine dobio je nagradu 'Meša Selimović' koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović živio je u Ljubljani, a od svibnja 2015. živio je i radio u Zagrebu. HDP