obavijest

Preminuo je renomirani hrvatski dirigent Baldo Podić


vrijeme: 22.4.2020.

U Švicarskoj je u 78. godini života preminuo renomirani hrvatski dirigent, rođeni Dubrovčanin, Baldo Podić, priopćio je Dubrovački simfonijski orkestar.

Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dirigiranje i povijest glazbe, djelovao u Zagrebu kao operni korepetitor u HNK i asistent u Zagrebačkoj filharmoniji od 1962. do 1966., karijeru je nastavio u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, zatim kao korepetitor u Beču, operni dirigent u Linzu, Ulmu, Baselu, Düsseldorfu, Essenu, Kasselu i drugdje. Djelovao je i kao glazbeni ravnatelj Opernoga studija Pariške opere, na ljetnim tečajevima u Firenzi, uspješno je gostovao na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalu u Zagrebu i Splitu, surađivao je i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. U Baselu je nastupio prvi put 1975. i zadržao se do mirovine 2007. te je bio prvi dirigent u tamošnjem Gradskom kazalištu. Tamo je dirigirao, između ostalih, djelima  Donizzetija, Verdija, Bellinija i Puccinija, uključujuci švicarsku premijeru Donizzetijeve Parisine i scensku predstavu Verdijeve  Messa da Requiem. Nastupao je kao gostujući dirigent u Sieni, Spoletu, Trstu, Bonnu, Dusseldorfu, Hamburgu, Munchenu, Montpellieru, Nantesu, Zagrebu i Chicagu.

 

U jednom sjećanju zapisano je: „Rođen sam 1942. u Dubrovniku, u Zamanjinoj ulici, tako reći na Stradunu. Rekli su mi da je u trenutku moga rođenja na Stradunu svirala talijanska muzika. Možda je i to utjecalo na mene...“.