obavijest

E-usluge Središnje knjižnice Slovenaca u RH


vrijeme: 15.4.2020.

Središnja knjižnica Slovenaca u RH, koja djeluje u okviru Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, omogućuje korisnicima besplatan upis u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Ljubljani.
Putem projekta koji financira Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, cilj je proširiti slovenski jezik i kulturu izvan granica Slovenije.

Upisom u NUK Ljubljana može se slobodno pristupiti e-knjigama u sustavu Biblos. Članovi NUK-a u Biblosu mogu birati između više od 700 knjiga na slovenskom jeziku, ali i ostalim jezicima. Baza nudi pristup slovenskim klasicima, novim knjigama suvremenih slovenskih autora i prijevodima stranih bestselera, a može se birati između stručne, znanstvene i popularno-znanstvene literature.

Kako možete postati član NUK-a?
Prijave za upis u NUK Ljubljana vrše se putem poveznice: www.nuk.uni-lj.si/splet_vpis Važno! Pokraj imena obavezno se navodi napomena Slovenci po svetu. (primjer: Janez Novak / Slovenci po svetu) i označava se da ne želite člansku iskaznicu.

Kako posuđivati e-knjige u Biblosu?
Na poveznici www.biblos.si unosi se korisničko ime, koje se sastoji od akronima knjižnice i broja člana (NUKXXXXX) te lozinke koja se odabire prilikom unosa. Odjednom je moguće posuditi do četiri knjige, na rok od 14 dana. Digitaliziranu baštinu Slovenije možete pronaći i u slobodno dostupnoj Digitalnoj knjižnici Slovenije www.dlib.si/, vrijednom projektu NUK-a Ljubljana.

Pratite novosti na web stranici NUK-a: www.nuk.uni-lj.si/
Facebook stranici www.facebook.com/sloka.karlovac/