izložba

Izložba Nevene Petre Piližota povodom obljetnice rođenja Vesne Parun


vrijeme: 10.4.2020.

Od 10. travnja 2020. godine, na web stranici Gradske knjižnice Marka Marulića Split, organizira se virtualna izložba Nevene Petre Piližota 'Mozaik misli', u čast djelovanju heroine hrvatskog pjesništva - Vesne Parun.

Iz predgovora izložbe:

'Izložba „Mozaik misli“ u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split četvrta je koju sam posvetila heroini hrvatskog pjesništva, budući da svježinom i univerzalnošću svojih misli zahtijeva ponovno vraćanje, ponovno prepoznavanje i upoznavanje.
Sa „saberi se u sebe, istino čovjekova“, ona nadilazi desetljetne čvorove ovih krajeva i poziva nas da stojimo uspravni. Spoznajne labirinte u kojima se čovjek svakodnevno zapliće možemo tretirati i kao emocije, „načine funkcioniranja cijele psihološke arhitekture“ (Hrgović i Polšek, 2004:285). A propos naslova izložbe, dvadeset i dva rada (slike, crteži, akvareli i kolaži) funkcioniraju kao transponiranje života u umjetničko djelo...'

Katalog izložbe dostupan je na sljedećem linku:
https://issuu.com/gkmm/docs/nevena_petra_pili_ota-mozaik_misli__katalog_izlo_b

Povodom 95. obljetnice rođenja Vesne Parun održan je ciklus izložbi radova magistre prava i magistre slikarstva Nevene Petre Piližota posvećen velikoj umjetnici: u veljači 2017. godine ciklus je započeo predstavljanjem crteža iz projekta „Dnevnik“, u Galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ (Šibenik). Crteži su popraćeni fragmentima poezije Vesne Parun, kao i na lipanjskoj izložbi „Pantomima istine“ u Knjižnici Novi Zagreb. Intervencija sa slikama u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Vesne Parun (Zlarin) pod nazivom „Okovani pješaci“ podcrtala je hibridni karakter ovog ciklusa u kojem se isprepliće ono što bi neki označili kao mitološko, ali i kao svojstveno nama samima.