izložba

Izložba Srećka Planinića 'Vertikalni sliv'


vrijeme: 20.8.2019. - 15.9.2019.
mjesto: Galerija Kravata – Muzej općine Jelsa

Izložba slikara Srećka Planinića otvara se u galeriji Kravata – Muzej općine Jelsa, u utorak, 20. kolovoza, s početkom u 21 sat, a izložba će trajati do 15. rujna 2019. godine. 

Srećko Planinić akademski je slikar prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni preko 50 godina. Od samih je umjetničkih početaka iskazivao sklonost geometrijskoj apstrakciji u svom slikarskom izrazu i time se priklonio snažnoj geometrijskoj struji hrvatske umjetničke scene 1960-ih godina. Njegova zrela faza obilježena je spajanjem lirskog i geometrijskog kao i figuracijom živih boja kojima je istraživački pristupao u duhu tadašnjeg razvoja apstraktne umjetnosti. Upravo je preplitanje lirskog i geometrijskog te figurativnog i apstraktnog ostala najprepoznatljivija karakteristika likovnosti Srećka Planinića.

Izložba Vertikalni sliv donosi u jelšansku galeriju Kravata 12 ulja na platnu velikog formata. Istoimena slika iz 1968. godine polazišna je problemska točka za ovu izložbu, na nju se nadovezuje niz slika nastalih u razdoblju od 2005. do 2019. godine. Ovako zamišljena koncepcija čini malu retrospektivu iz Planinićevog istraživanja mogućnosti lirske geometrije. Nije manje važno napomenuti da Planinićev odnos s Jelsom nije slučajan ni nasumičan odabir za još jedno izlaganje. Od 1970-ih godina Jelsa je umjetnikov drugi dom stoga je ova izložba zapravo vrlo osobna gesta i potreba umjetnika da svoj rad predstavi „među svoje“.

Izložba je realizirana sredstvima Općine Jelsa i Turističke zajednice općine Jelsa.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/491413251672069/