izložba

Vintage radiofest u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' u Zagrebu


vrijeme: 10.7.2019. - 14.7.2019.
mjesto: Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu

Vintage radiofest održat će se u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' u Zagrebu od 10. do 14. srpnja. Izložba starih radio aparata otvara se na Teslin rođendan, 10. srpnja.

Kolekcionar, organizator i inicijator izložbe Duško Cvetojević Didi istaknuo je da će u Tehničkom muzeju posjetitelji moći vidjeti i čuti više od 200 radioaparata koji su u odličnom stanju i gotovo svi rade.

Svaki je izložak zanimljiv na svoj način, a najstariji radio na izložbi je Ducrete iz 1926. godine, dodao je vlasnik kolekcije.

"U to vrijeme radio je bio kao internet preko kojeg su se dobivale informacije iz cijelog svijeta, glazba, vijesti", rekao je Cvetojević.

Izložbom se želi pokazati kako su nekad stare tvrtke i majstori proizvodili kvalitetne proizvode te analognu tehnologiju koja i danas radi.

Radio povezuje i približava ljude i narode, a na kraju je poruka izložbe suživot, međusobna tolerancija i jedinstvo u različitosti, rekao je kolekcionar.

Podsjetio je kako Zagreb ima bogatu povijest radioindustrije, najstariju radijsku postaju u ovom dijelu jugoistočne Europe - Radio Zagreb.

"Ova izložba je samo mali podsjetnik na dio te povijesti koje se mnogi prisjećaju s nostalgijom", dodao je.

Cvetojević je rekao i kako se izložbom ljude želi potaknuti da vide imaju li na tavanima ili u podrumima stare radioaparate, probaju rade li te da ih ponovno slušaju.

Program i izložba Vintage radiofest namijenjeni su svim naraštajima posjetitelja koje zanima povijest radioaparata, umijeće i kvaliteta njihove izrade, onima koji prate razvoj analogne tehnologije, učenicima i studentima elektro i tehničkog smjera, zaljubljenicima u retro predmete.

Na otvorenju izložbe, 10. srpnja u 18 sati, u glazbenom dijelu nastupit će: Teška industrija, Gelato Sisters, Johnny And His Rockin' Tunes, Telefon Blues Band i stari zagrebački DJ-i, najavili su organizatori.

Ulaz je slobodan, a program sufinancira Grad Zagreb. (Hina)


foto Didi Sound