novo izdanje

Osječko ljeto kulture otvara praizvedba predstave 'Doljnjodravska 11'


vrijeme: 28.6.2019. - 14.7.2019.
mjesto: Osijek

Praizvedbom 'sceno-kino romana' 'Doljnjodravska 11' u režiji Zlatka Svibena i prema romanu 'Donjodravska obala' Drage Hedla u petak, 28. lipnja otvara se 18. Osječko ljeto kulture (OLJK) , najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kako je najavila intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja, predstava će se odigrati na lokaciji kod bivšega Ribarskog doma, uz rijeku Dravu.
"Nijednu predstavu otkako sam u osječkom HNK-u nismo pripremali tako dugo kao ovu. Radimo je još od ožujka i mislim da smo napravili vrlo kvalitetnu predstavu. Uspjeli smo pretvoriti ambijent kod bivšeg Ribarskog doma na Donjodravskoj obali 11 u nešto doista impozantno. Tamo smo napravili gledalište za potrebe ove praizvedbe i otvaranje Osječkog ljeta kulture”, rekla je Vrselja.
Redatelj Sviben rekao je kako nije lako kad napraviš ambijentalnu predstavu i znaš da će se na tom prostoru igrati samo jedanput.
"Stoga bih volio da se ova predstava i slijedeće godine odigra na lokaciji kod bivšeg Ribarskog doma. Autor romana Hedl i ja prvo smo napravili scenarij jer to je narativan roman i zato smo se odlučili za taj nekakav novi žanr i nazvali ga sceno-kino roman. Ovo je jedan od najvećih projekata u povijesti hrvatskog glumišta jer u predstavi glumi više od 80 glumaca”, zaključio je Sviben.

Roman govori o jednoj osječkoj obitelji i problemima s kojima se suočava u poslijeratnom Osijeku pedesetih godina prošlog stoljeća, rekao je Hedl.
"Roman je djelomice autobiografski. Drago mi je da se redatelj Sviben držao fabule romana, pretočio ga u scenski oblik i napravio veliku predstavu kakvu Osijek još nije vidio", naglasio je Hedl.
Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture Žana Gamoš izrazila je zadovoljstvo što će Osijek nakon toliko iščekivanja, kako je rekla, "u petak vidjeti ovu spektakularnu priču".
Dodala je i kako joj je drago što se ovogodišnje izdanje Osječkog ljeta kulture otvara sa osječkom pričom.

Na pitanje zašto se ove godine prvi put neki sadržaji OLJK-a naplaćuju, Gamoš je odgovorila kako se u Gradskoj upravi, koja je organizator manifestacije, o tome duže razmišljalo.
"Odlučili smo to uvesti od ove godine za tri osječke premijerne izvedbe, i to za premijeru i za reprize 'Doljnjodravske 11', za premijeru Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića 'Trojica u trnju' i za predstavu 'Buđenje' u Barutani. Tako ćemo izbjeći gužve i poduprijeti domaće izvedbe", zaključila je Gamoš najavljujući kako je moguće da će u vremenu koje slijedi biti naplaćivani svi sadržaji OLJK-a.

U sklopu 19. Osječkoga ljeta kulture izvest će se 55 programa na 22 različite lokacije, a trajat će do 14. srpnja. (Hina)