koncert

Koncert Saksofon do saksofona


vrijeme: 26.6.2019.
mjesto: Zagreb

Glazbeni salon Arheološkog muzeja Zagreb najavljuje koncert Saksofon do saksofona koji će se održati u srijedu, 26. lipnja 2019. s početkom u 19 sati.
 

Glazbeni salon Arheološkog muzeja
Koncert SAKSOFON DO SAKSOFONA

Neja Anderle, sopran saksofon
Jan Tominić, alt saksofon
Kvartet saksofona
Crème de la crème” – komorni orkestar saksofona SOS JUNIOR
SAKSOFONSKI ORKESTAR MLADIH - SOS JUNIOR
 
Relativno nov, najmlađi član skupine drvenih puhačkih instrumenata – saksofon je postao vrlo popularan, osobito među mladima. No, saksofon nije samo jedan instrument, već cijela porodica instrumenata u kojoj je najpoznatiji alt saksofon (kad se kaže samo: saksofon – najčešće se misli upravo na alt saksofon) a često se koriste i sopran, tenor te bariton saksofon koji zajedno pokrivaju najzanimljiviji dio zvukovnog spektra.

Slovenski orkestar saksofona – SOS – najuvjerljiviji je dokaz izvanredno brzog napretka saksofona u Republici Sloveniji. Ubrzo nakon što je prvi Slovenac, Matjaž Drevenšek, stekao akademsku diplomu (1989. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Josipa Nochte, utemeljitelja prve akademske nastave saksofona u bivšoj državi) i, uz koncertantnu, započeo pedagošku aktivnost, na Konzervatoriju u Mariboru i na Akademiji za glazbo u Ljubljani stasao je niz sjajnih saksofonista, a njihov broj se stalno povećava. Kolegijalna povezanost i suradnja hrvatskih i slovenskih saksofonista neprekidno se nastavlja pa će se Saksofonskom orkestru mladih - SOS junior priključiti i mladi hrvatski saksofonisti, a kao solist uz orkestar nastupiti će najpoznatiji mladi hrvatski saksofonist – Jan Tominić – koji je Hrvatsku predstavljao u Edinburgu na Euroviziji mladih glazbenika 2018. godine.

Koncert se odvija u različitim prostorima: U dvorani Glazbenog salona u 19 h započinje nastup komornih ansambla, sastavljenih od najistaknutijih mladih saksofonista.

Drugi dio koncerta održati će orkestar saksofona, pod ravnanjem Mira Saje, u lapidariju Arheološkog muzeja. Na programu su popularne skladbe različitih žanrova – od Concerto grosso u h-molu G. F. Händela do Bohemian Rhapsody F. Mercurya.

Cijena ulaznice je 30 kn; za učenike, studente i umirovljenike 15 kn.