izložba

Zajednička izložba Ljiljane Barković i Tihane Karlović u Splitu


vrijeme: 21.6.2019. - 2.7.2019.
mjesto: Split; Sveučilišna knjižnica u Splitu, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31

Zajednička izložba 'Igra iza vidljivog' autorica Ljiljane Barković i Tihane Karlović otvorit će se u petak, 21. lipnja, u 20 sati, u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac', a ostat će otvorena do 2. srpnja 2019.

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržana je i od strane Ministarstva kulture. Izložba se bavi osobnim, intimnim prostorom dviju umjetnica. Ljiljana staklom kao materijalom reducira likovni jezik na transparentnost koju lomi te time dopušta materijalu da u interakciji s okolinom stvori nove forme. Njezini objekti od promatrača traže duže promatranje, čime stalnom promjenom kuta gledanja mijenjaju sebe. Tihana se bavi grafikom i umjetničkim knjigama - objektima. U ovom ciklusu quiet blossoming posredstvom motiva cvijeta, kao simbola ženske nježnosti, stvaranja i kreativnosti, istražuje osobna iskustva koje doživljava kao žena.

Tekstove u katalogu ove splitske izložbe umjetnica s riječkom adresom potpisuje Igor Brešan.

O radovima Ljiljane Barković zapisao je: (…) Čega se to šutnjom želi prisjetiti naša umjetnica, kombinirajući sve vrste stakla, ali i drva, pokušavajući ih sljubiti. Nastoji li simbolima i sebe, makar s odmakom, podsjetiti na neke važne trenutke i odluke iz života, zaboraviti posrtanja i još jednom poviti rane koje više i ne peku? Dobro je što se sve danas čini puno jednostavnije, manje okrutno i delikatno. Učini vrijeme svoje… Tehnički pismeniji  za igru s nespojivim ustvrdit će da je oslonjena tek na nasilna, strukturalna difundiranja, ali i termičke, fuzijske učinke. Umjetnica zna što odabrati, kako običnost učiniti artistički vrijednom. Kako joj osigurati dodatnu vrijednost s malo uspomenskog šarma. Zar Cage nije vjerovao slučajnim postupcima, u pogledu  strukture i nepredvidivosti u izvedbi, ali u zadanim mjerama? Baš takvim mi se čini rad Ljiljane Barković, pomalo nepredvidiv, a opet savršeno uredan, geometrijski proračunat. Pokušavam zaviriti u te „prozore“ i protumačiti šutnju s ono malo gorčine koja ipak nije zastrašujuća jer i ona ima, srećom, vijek trajanja.(…)


Nadalje, za Tihanu Karlović izdvojio je: (…) Vratimo se ipak konkretnom, alatima i tehnikama iz umjetničke manufakture Tihane Karlović. Njezinim diskretnim intervencijama kistovima, nožićima za rezanje drvoreza i linoreza, raznovrsnim iglama za crtanje i šivanje knjiga, prešama za otiskivanje, kostima za savijanje papira i ravnalima, slijepom tisku… Likovna će je se javnost, moguće, sjetiti po izvedenicama grafičkog postupka moku hanga, tradicionalne tehnike izrade otisaka na drvenoj ploči. Moku znači 'drvo', a hanga bi se moglo prevesti kao 'grafika'. Dade se pročitati kako je drvorez stigao u Japan preko Kine, s budizmom u VI. stoljeću. Čini mi se prihvatljivim da povjesnica određuje okolnosti kumovanja Tihaninoj slici. Zar to nisu svojevrsni Otisci plutajućeg svijeta, vrhunac moku hanga? No čemu lamentiranje oko ciklusa kojemu ne svjedočimo? Japanska estetika umjetnici je bliska i zanimljiva, a njome nastoji protumačiti i ispričati zapadnjačke misli. Zagovara li potpisnica ekološku grafiku? (…)