projekcija

Hommage Fritzu Langu u MM centru


vrijeme: 22.3.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Hommage Fritzu Langu - trilogija 'M', autora Ivana Faktora održat će se u petak, 22. ožujka, u MM centru, s početkom u 20 sati. Ulaz na program je besplatan! Nakon projekcija na rasporedu je razgovor s autorom.

Slavni redatelj Fritz Lang jedan je od najpoznatijih emigranata njemačkog ekspresionizma kojemu su mnogi filmovi priznati kao klasici. Autor Ivan Faktor upravo je njemu posvetio trilogiju naziva 'M', a sastoji se od sljedećih naslova:

•Das Lied Ist Aus (2001./2002., scenarij: Ivan Faktor, Marijana Fumić, montaža: Dubravka Turić) –  Dokumentarni prizori ratnog Osijeka i zvučni zapis iz filma M Fritza Langa tvore makabričan portret grada kojim haraju iracionalne sile i nevidljivi ubojica. Nagrade: Grand prix na 11. Danima hrvatskog filma 2002.
•Moerder under uns (2004., scenarij: Ivan Faktor, kamera: Petar Faktor, Aleksandar Muharemović, Slavko Zbodulja, montaža: Dubravka Turić) – U nastavku autorova opsesivna dijaloga s Fritzom Langom i njegovim filmom M iz 1931, Faktorov (apstraktni) grad/film pretapa se s Langovim u zajedničkoj potrazi za 'ubojicom među nama'.
•Kangaroo Court (2005./2007., autor: Ivan Faktor, direktori fotografije: Jasenko Rasol, Boris Poljak, Vedran Šamanović, snimatelj: Vedran Šamanović) – Zamišljen kao rekonstrukcija kadra iz filma u kojemu ljudi iz berlinskog podzemlja ilegalno sude psihopatskom ubojici djevojčica, projekt je u prvoj fazi, realiziranoj u lipnju 2005, materijaliziran u obliku fotografije. U devastiranom ambijentu nekadašnje zagrebačke tvornice, berlinski je polusvijet oživjelo dvjestotinjak anonimnih i 'poznatih' statista. Trojica snimatelja budno su pratila proces njihove kostimirane retro-inicijacije u langovski univerzum. 'Suđenje' se nastavlja… Film je dobitnik Velike nagrade 39. zagrebačkog salona, 2005.
 
Svi spomenuti filmovi nastali su u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sve ih je producirala Vera Robić-Škarica. Više o trilogiji 'M' te samom programu nalazi se na ovoj poveznici.
 
Ivan Faktor (1953), jedan od najznačajnijih suvremenih autora hrvatskog eksperimentalnog filma. Područje njegova djelovanja, kao transmedijalnog umjetnika, su konceptualna umjetnost, film, fotografija, video, video-instalacije, performance itd.  Godine 1995. sudjelovao je na Biennale di Venezia u Italiji, a 2002.  hrvatski je predstavnik na Bienal de Sao Paulo u Brazilu. Višestruko je nagrađivan, a svoje radove prikazuje na uglednim međunarodnim medijskim institucijama.
 
Program se realizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Izvor: HAVC