predstava

'Timm Thaler ili prodani smijeh' – nova premijera u GK 'Trešnja'


vrijeme: 22.3.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1

Gradsko kazalište' Trešnja' najavljuje premijeru predstave 'Timm Thaler ili prodani smijeh' autora Jamesa Krüssa, koja će se održati 22. ožujka. Priču o vrijednostima koje nosimo u sebi, a nismo ih svjesni dok ih ne izgubimo, režira Rene Medvešek.
 

Roman 'Timm Thaler ili prodani smijeh' njemačkog autora Jamesa Krüssa prvi puta je objavljen davne 1962. godine i vrlo brzo postao je omiljeno štivo mnogih osnovnoškolaca.

 

Timm Thaler siromašni je dječak zvonkog imena i zvonkog smijeha koji nesmotreno potpisavši ugovor s dijaboličnim moćnikom, barunom Garvom gubi najvrjedniji dio sebe – svoj neodoljivi, zarazni smijeh. U zamjenu za smijeh Barun mu daje jednu sasvim specifičnu sposobnost – sposobnost dobivanja svake oklade. I iako mu ta sumnjiva trgovina donosi u život prije svega bijeg iz siromaštva, a s jednom nemogućom okladom postaje i najbogatiji dječak na svijetu, Timm vrlo brzo shvaća da je s gubitkom svog smijeha, zapravo izgubio sebe, te da mu bogatstvo koje mu sada stoji na raspolaganju ne može zamijeniti njegov gugutavi smijeh, smijeh koji ga je činio neponovljivim, koji ga je hrabrio u najtežim trenucima, koji mu je dao istinsku radost i slobodu.

 

Tužnog i ozbiljnog lica neprestano smišlja najrazličitije oklade u nadi da će barem jednu izgubiti i tako izgubljenom okladom poništiti ugovor s Barunom i vratiti svoj smijeh. No svi njegovi napori ostaju uzaludni, sve dok se u njegovu priču, jednog dana, sasvim slučajno ne uplete Krešimir, novinar koji odluči odgovoriti na pitanje zašto se dvanaestogodišnji Timm prestao smijati?

 

Timmova potraga za smijehom tako postaje njegova, ali i naša potraga za samima sobom. Podsjeća nas na to gdje se skriva ono najvrjednije što ćemo ikada posjedovati i uči nas jednu od najvažnijih lekcija da se nikad, ali baš nikad ne zaboravimo smijati, jer upravo je smijeh odraz naše unutarnje slobode i nesputanosti.

 

Režija: Rene Medvešek

Tekst: James Krüss / Jelena Kovačić