izložba

Izložba posvećena dizajneru Mihajlu Arsovskom


vrijeme: 12.3.2019. - 29.3.2019.
mjesto: Zagreb, HDD galerija

Izložba 'Opremio: Mihajlo Arsovski - Oblikovanje knjiga i periodike od 60-ih do danas', koja se u utorak otvara u zagrebačkoj HDD galeriji, tematizira opus tog istaknutog grafičkog dizajnera, jednog od najznačajnijih na području hrvatskog grafičkog dizajna uopće. 

Kustosi Marko Golub i Dejana Kršić izložbom su obuhvatili publikacije dizajnirane u vremenskom rasponu od ranih šezdesetih godina 20. stoljeća do današnjih dana, a prikazuju se i isječci iz televizijskog dokumentarnog filma “Slovo i riječ” Radovana Ivančevića iz 1972. godine.

“Mihajlo Arsovski nesumnjivo je jedna od najznačajnijih figura hrvatskog grafičkog dizajna uopće, štoviše pojedini dijelovi njegovog opusa, kao veće cjeline ili pojedinačni fragmenti – prije svega plakati, naslovnice knjiga i časopisa ili fascinantne kompozicije teksta, slovnih znakova, tekstura i slika – i sami su stekli svoj vlastiti mitski status, voljeni od onih u čijem su pogledu zatitrali, obožavani od svih koji pažljivije čitaju njihov pažljivo nijansirani vizualni vokabular.", ustvrdili su kustosi u predgovoru izložbe.

Za razliku od većine drugih dizajnera tog perioda, Arsovski u dizajn ne dolazi iz slikarstva i ilustracije odnosno arhitekture, pa je njegov dizajnerski pristup bitno utemeljen na tipografiji, oblikovanju slovima.

"Kod Arsovskog slovo nije primarno shvaćeno kao područje književnog, literarnog, pjesničkog, poetskog, nego upravo vizualnog. Slovo, riječ, tu se javljaju kao vizualna činjenica, forma i kontraforma (uvijek izuzetno važna u tipografiji), prostor, volumen i slično", ocijenili su.

Kustosi kažu kako se već iz tog doista osnovnog, doista pojednostavljenog informativnog pregleda, jasno da iščitati kako je Arsovski, naročito u svom najaktivnijem razdoblju od ranih 60-ih do 90-ih imao sreću vezati se za institucije i ljude koji su desetljećima bili ne samo njegovi naručitelji, nego na izvjestan način i radna sredina, kulturni krug, a često i prijatelji.

Izložba predstavlja autorov rad od prvih brojeva časopisa Razlog, zatim knjiga iz istoimene biblioteke, časopisa Život umjetnosti, Biblioteke Kolo, časopisa i biblioteke Teka, izdanja SN Liber, do čitavog niza izdanja zagrebačkog CeKaDea koja između ostalog uključuju časopis Prolog i Politička misao, biblioteke Prolog, Znaci, Politička misao i Ekonomska biblioteka.

Na izložbu je uvršten i niz pojedinačnih knjiga, kataloga i publikacija koje se javljaju kroz čitav raspon njegove dizajnerske karijere, koji je najviše bilo od devedesetih do danas, kad Arsovski radi smanjenim intenzitetom, sporadično, održavajući veze s pojedinačnim autorima (prije svega književnicima i umjetnicima), a puno manje s izdavačima.

Osim knjiga, izloženo je i nekoliko plakata povezanih s knjigama: četiri iz serije promotivnih plakata za časopis Teka i plakat za nastup hrvatskih nakladnika na Frankfurtskom sajmu knjiga iz 1995.

Film “Slovo i riječ” ustupio je za izložbu HRT, a plakate Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 29. ožujka. (Hina)