izložba

Izložba Milana Trenca u Galeriji Forum


vrijeme: 15.3.2019. - 30.3.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Forum

U petak, 15. ožujka 2019. u 19 sati, u Galeriji Forum u Zagrebu otvara se izložba Milana Trenca pod nazivom '10 001 majmun'.  

Kustos izložbe je Željko Marciuš koji o Trencu piše:

„Opsesivno traganje za britkom slikovnošću Milana Trenca  - jednog od najznačajnijih multimedijalnih umjetnika srednje generacije u vidokrugu autorovoga stvaralaštva  - vodi ga propitivanju medija, stila i manire te njezine funkcije u odnosu na vizualno oblikovanje, sadržaj, kao i višeslojnu poruku rada. Poput Vrtloga života zakrivljena prostor-vremena apsorbirani smo u tašistički ostvarenu i obojenu kromatiku i simplificirane Blentonovske crteže - simbolskih individua ljudske vrste - u kojoj se isprepliću apstraktno i konkretno, slika i crtež, visoko i nisko, jing i jang univerzalnoga Trencova svjetonazora utkana u imago izrazitih kaligrafijskih svojstava.     Visoka  - kaosom povezana - estetizirana razina Trencovih radova koja je konzistentna kroz sve faze njegovog izrazito raznolikog i bogatog opusa očita je i u ovom odmaknutom, pomaknutom i prljavom univerzumu protkanom koloritom razrijeđene i spiljsko-fraktalne sliko-linije koja radovima pridaje trajnu značenjsko-estetsku vrijednost što, protežući se od pojedinačnoga slučaja, stremi prema općem načelu, sveukupnome kozmičko-simbolskome zakonu umjetnosti.“

Milan Trenc (Zagreb, 1962.) poznati je ilustrator, crtač stripova, filmski redatelj. Studirao je filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i grafiku na Likovnoj akademiji. Objavljivao je stripove i ilustracije u Startu (gdje je bio glavni ilustrator), New Yorkeru, New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu i Večernjem listu. Prema njegovoj slikovnici Noć u muzeju iz 1993. snimljen je američki blockbuster film godine 2007.

Izložba je otvorena do 30.3.2019.

http://www.kic.hr/