obavijest

Iris Biškupić Bašić: 'Zbirka tradicijskih dječjih igračaka'


vrijeme: 28.2.2019. 12 h
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov Trg 5

Knjiga 'Zbirka tradicijskih dječjih igračaka' autorice dr. sc. Iris Biškupić Bašić, koja će biti predstavljena u četvrtak, 28. veljače, u 12 sati, u Muzeju Mimara, značajan je doprinos očuvanju i promociji zaštićene nematerijalne hrvatske kulturne baštine, od 2009. godine upisane na UNESCO-ovu listu.


Autorica dr.sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu ovim djelom bitno utječe na svijest stručne, ali i šire javnosti o vrijednosti hrvatske baštine u svjetskom kontekstu.


Knjiga, koja je u prvom dijelu prevedana i na engleski jezik, obrađuje povijest dječjih igračaka, te proizvodnju u hrvatskim selima, a mnoga terenska istraživanja i rad s proizvođačima tradicijskih igračaka zaokružuju priču sa znanstvenog i stručnog aspekta. Drugi dio knjige sadrži kataloški pregled svih 1134 predmeta iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu. Prepoznatljiv dizajn knjige potpisuje cijenjena hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.


Na predstavljanju u Muzeju Mimara govorit će dr. sc. Alesandra Muraj, dr. sc. Žarka Vujić, dr. sc. Zvonko Maković, ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan te autorica dr. sc. Iris Biškupić Bašić. Događanje će obogatiti hrvatski tradicijski obrtnici edukativnim prikazom izrade igračaka posjetiteljima i gostima.


Autentična slika Hrvatske utemeljena je na vrijednosti naše baštine, a karakteristične drvene šarene igračke s veseljem su prihvaćene od djece i u ovo suvremeno doba što posebno raduje i šalje dobre vijesti u svijet.