predstava

'Uspjeh preko noći' Davida Mameta nova premijera Histriona u siječnju (Odgođeno za 26. siječnja 2019.!)


vrijeme: 19.1.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; GD Histrion, Ilica 90

Glumačka družina Histrion novu 2019. godinu započinje 19. siječnja premijerom predstave 'Uspjeh preko noći', satirične analize američke filmske industrije koju prema svjetski poznatom hitu američkog dramatičara Davida Mameta postavlja Saša Broz. (Obavijest: Premijera predstave održat će se 26. siječnja, s početkom u 20 sati, u Histrionskom domu.)

David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput "Poštar uvijek zvoni dvaput", "Hanibal", "Pljačka", "Španjolski zatočenik", "Spartan" i drugih. Njegov tekst "Uspjeh preko noći" (Speed the Plow) brutalna je satira čiji su osnovni motivi Hollywood i snažna američka filmska industrija.
 
Charlie Fox dolazi starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, s komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit koji bi obojici donio uspjeh preko noći. Scenarij gotovo kreće u proceduru kad u priču ulazi privremena tajnica Karen, koja doslovno preko noći mijenja tijek cijele situacije.
 
"'Uspjeh preko noći' svojevrsna je posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma", stoji u najavi. "Ta je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan 'muški' portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije", dodaje se.
 
Prvi put postavljena na Broadwayu u Royal Theatreu 1988., gdje su glavne uloge tumačili Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna, otkako je napisana, satira "Uspjeh preko noći" niže uspjehe na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama. Tako su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i takve zvijezde filma kao što su Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen aktualna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, te Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.
 
U produkciji Glumačke družine Histrion, Mametove će likove nas sceni oživjeti Petra Težak, Franjo Kuhar i Vladimir Posavec-Tušek. Tekst se igra u prijevodu Ivana-Gorana Viteza, kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf Miljenko Sekulić, a rasvjetu osmišljava Dražen Dundović.
 
"'Uspjeh preko noći' bit će hrvatska praizvedba ovog svjetskog Mametovog hita, a sigurni smo da postoje svi uvjeti da bez lažne skromnosti možemo reći i nova histrionska hit predstava", poručuju iz Histrionskog doma. (Hina)