x ostalo

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima dobio nove prostorije


vrijeme: 15.10.2018.
mjesto: Vinkovci

U novim prostorijama Arhivskoga sabirnog centra u Vinkovcima Državnog arhiva u Vukovaru, u čije je uređenje i opremanje Grad Vinkovci uložio 770.000 kuna, a Ministarstvo kulture 400.000, u ponedjeljak je održana prigodna svečanost.


Arhivski sabirni centar u Vinkovcima otvorio je pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica, koji je u prigodnom govoru podsjetio kako put do premještanja vinkovačkog Arhivskog centra u nove prostorije nije bio ni brz ni lagan.
 
"Arhivski sabirni centar kao dio Državnog arhiva u Vukovaru građanima omogućava jednostavniji pristup potrebnim dokumentima, a istraživačima olakšava povijesna istraživanja", rekao je Manenica i zahvalio gradskim vlastima što su, kako je rekao, inzistirale da taj centar ostane u Vinkovcima te što su bile spremne pronaći primjereni prostor i uložiti financijska sredstva u njegovo uređenje i opremanje.
 
Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je da Arhivski sabirni centar u Vinkovcima postoji još od 1990. godine, ali je godinama bio smješten u neodgovarajućim prostorijama u zgradi negdašnjeg Doma časnih sestara u Vojarskoj ulici.
 
Zahvalio je svojem prethodniku Mladenu Karliću i bivšemu gradskom pročelniku za kulturu Mariju Banožiću, koji su, kako je rekao, bitno pridonijeli da Arhivski centar ostane u Vinkovcima i bude smješten u Dugoj ulici.
 
Bosančić je također podsjetio kako je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića prijetilo ukidanje tog centra, a kao jedan od razloga navodili su se ekonomski razlozi te neodgovarajući uvjeti u kojima je tada radio, što je izazavalo revolt Vinkovčana i rješenje o njegovu trajnom smještaju u prostorije negdašnjeg katastra u Dugoj ulici.
 
Po riječima ravnatelja Državnog arhiva u Vukovaru Petra Eleza, vinkovački Arhivski sabirni centar raspolaže sa suvremenim skenerom za digitalizaciju arhivske građe, što će bitno pridonijeti kvaliteti rada te ustanove u kojoj se čuva oko 1200 dužnih metara arhivske građe, a gradske vlasti posebice su zainteresirane za vrijedne dokumente koji se čuvaju u Beču i svjedoče o razdoblju Vojne krajine u Vinkovcima.
 
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je veliko značenje koje imaju arhivi, dodajući da su građani Vinkovaca vezani za svoj arhivski centar te kako bi bila velika šteta da je on ukinut. (Hina)