predstava

Premijera predstave za djecu 'Plesna haljina žutog maslačka' Kazališta prijatelj


vrijeme: 16.10.2018.
mjesto: Zagreb; CeKaTe - Teatar na Trešnjevci, Park Stara Trešnjevka 1

Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka sezonu 2018/19. otvara 16. listopada premijerom predstave za djecu 'Plesna haljina žutog maslačka' Kazališta prijatelj. Predstavu je po tekstu Sunčane Škrinjarić dramatizirao i režirao Hrvoje Zalar.

Plesna haljina žutog maslačka sada je već klasik hrvatske dječje književnosti. Prvi je put kao slikovnica izdan 1963. godine. Riječ je zapravo o poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. Maslačka utjelovljuje Karmen Sunčana Lovrić, a uz nju igraju Anja Đurinović Rakočević, Selma Mehić i Hrvoje Zalar.


Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. 
 

Autorica: Sunčana Škrinjarić

Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar

Glumci: Anja Đurinović Rakočević, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar

Scenski pokret: Maja Đurinović

Kreacija lutaka: Ljubica Suturović i Arsen Ćosić

Glazba: Sebastian Doe

Stihovi: Sebastian Doe, Hrvoje Zalar