izložba

'Mrak posao' u Tiflološkom muzeju


vrijeme: 18.10.2018. - 21.12.2018.
mjesto: Zagreb, Tiflološki muzej

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u 19 sati, u Tiflološkom muzeju u Zagrebu priređuje se otvorenje izložbe pod nazivom 'Mrak posao' koja tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca. 

Pravo na zaposlenje, pravo na rad, osnovno je ljudsko pravo, dakle pravo svih ljudi pa tako i osoba s invaliditetom. Osobe s oštećenjem vida čine skupinu s izrazito otežanim uvjetima zapošljavanja čak i među osobama s invaliditetom. Ova izložba tematizira stručno osposobljavanje i zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba. Kronološkim slijedom prezentirana je građa o njihovu osposobljavanju za rad kao i građa o specifičnim zanimanjima kojima su se u prošlosti bavili. Izloženi su originalni predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja, što su ih slijepe osobe izradile u radionicama za osposobljavanje. Tu je i stara telefonska centrala na kojoj su radile slijepe osobe, a s tim ih radnim mjestom javnost još uvijek najčešće vezuje.

Predrasude prema mogućnostima slijepih mijenjale su se tijekom vremena,ali ni do danas nisu nestale. Ova izložba malen je napor u borbi protiv tih predrasuda i afirmaciji slijepih osoba u svijetu rada.
 
www.tifloloskimuzej.hr
www.facebook.com/Tiflološki-muzej-271181719586258/