obavijest

Predstavljena knjiga A. Bogner-Šaban 'Ivo Raić-hrvatski i europski glumac i redatelj'


vrijeme: 4.10.2018.
mjesto: Zagreb

Knjiga Antonije Bogner-Šaban 'Ivo Raić-hrvatski i europski glumac i redatelj', u kojoj se sustavno razmatra razvoj kazališne kulture u razdoblju modernizma, predstavljena je u četvrtak u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.


Knjigu su predstavili Branko Hećimović iz Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a, akademik Boris Senker i muzikologinja Sanja Majer-Bobetko te autorica Antonija Bogner-Šaban. Odlomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Vlasta Ramljak

Monografija "Ivo Raić-hrvatski i europski glumac i redatelj" prvi put sustavno razmatra razvoj kazališne kulture u razdoblju modernizma kojem je umjetnički nositelj Ivo Raić, napomenuo je Hećimović dodavši kako autorica rasvjetljava Raićevo desetgodišnje  umjetničko kretanje u europskim čvorištima modernizma - Beču, Berlinu i Pragu i Hamburgu od 1900. do 1909.

Potom se inozemna iskustva, istaknuo je, inkorporiraju u Raićevo redateljsko i glumačko djelovanje, idejno i estetski inovativno, i na dramskom i na opernom području, na zagrebačkoj pozornici od 1909. do 1931. godine.

Ocijenio je kako je zastupljena metoda usredotočena na scensku dimenziju i prijenos multimedijalnih informacija uprizorenog, ali isto tako i na uvjetovanost prostora i vremena kao pretpostavki u određenju Raićeve umjetničke ere.

Akademik Senker je naglasio kako oživljavanje redateljskoga i glumačkog opusa, odnosno njihova poetička isprepletenost podrazumijeva sinkronijsko praćenje i vrjednovanje različitih spoznajnih etapa - od modernističke stilizacije antike do postupne anticipacije ekspresionizma.

Po riječima Sanje Majer-Bobetko uspon u oblikovanju kazališnoga kazališta i multimedijalnost - dramskih, glazbenih, plesno-koreografskih, dekorskih, svjetlosnih - sastavnica spomenutih režija uspostavljaju dijalog s dotadašnjim realističkim scenskim normama.

One su shvaćene, tvrdi, kao osnova i kao prepoznatljiva kvaliteta Raićevog stvaralaštva.

Istaknula je kako drugi dio monografije analizira i vrjednuje Raićeve glazbene režije nastale od 1910. do 1920. godine.

One, naglasila je, načinom svoje pozorničke realizacije tvore estetsku cjelinu s njegovim dramskim ostvarenjima iz tog razdoblja.

Smatra kako Raić prekida dotadašnji ilustrativni način prikazivanja glazbenih djela i zamjenjuje ga individualiziranim redateljskim iskazom te takav začetnički obrat vrijednosnih mjerila, hrvatsko kazalište uključuje u europsku suvremenost.

Knjigu "Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj" (478 str.) objavila je HAZU.

Antonija Bogner-Šaban rođena je 1952. u Osijeku. Znanstvena je savjetnica u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU na Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta. (Hina)