najave

Ove subote 12. Gusarska bitka u Omišu


vrijeme: 18.8.2018.
mjesto: Omiš, Gradska luka

U omiškoj Gradskoj luci ove subote, 18. kolovoza, održat će 12. Gusarska bitka, u organizaciji  Kulturno povijesne udruge (KPU) 'Omiški gusari', u kojoj će sudjelovati više od stotinu naoružanih gusara, Mlečana te pripadnika povijesnih postrojba, Dubrovčana, Korčulana i Kliških uskoka, koji će uprizoriti tu veliku povijesnu bitku. 

Riječ je o rekonstrukciji izvorne gusarske bitke koja se dogodila u 13. stoljeću. Rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s Hrvatima, omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju i zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom, jer je to područje pod vlašću Omišana Mare nostrum - Hrvatsko more.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknula je kako se Omiš brendira u 'gusarski grad', a pod omiškim stijenama ove godine bit će po 12. put upriličena Gusarska bitka. Upravo u sjećanje na tu bitku iz 13. stoljeća i povijesne omiške gusare u kulturno turističkoj ponudi osmišljena je Gusarska konoba, izleti, jela i kokteli u gradu Omišu, a sve je bazirano na povijesnim činjenicama, rekao je.

Upravo na temelju omiške gusarske bitke želi se napraviti tu priču oživljene povijesti, dodao je.

"Imamo ostatke gusarstva u cijelom gradu, ali i ostatke podvodnog zida, mostine gdje su gusari u klopku hvatali neprijatelje Mlećane, a imamo i grob, odnosno spomenik omiškog gusara koji se nalazi u muzeju, kao i brojne druge ostatke poput tvrđava. U Dubrovniku se nalazi ugovor iz 12. stoljeća između Omišana i Dubrovčana o međusobnom nenapadanju. To je jedna ozbiljna priča. Omiš je pao pod vlast Mlećana 100 godina nakon Splita, što znači da su dugo održavali svoju neovisnost, te nikada nije bio osvojen od Turaka", naglasio je Stella.

Posebno je istaknuo brze gusarske brodove koji su nadaleko poznati, baš kao i gusari po svojoj spretnosti kao pomorci, ali i dalmatinski način života koji je bio prije 800 godina, kao i život uz more i za more.

Na 'Gusarskoj bitki' očekuje se deset tisuća gostiju, stranci oduševljeni

Gusarska bitka će se održati u subotu, 18. kolovoza kada se u Omišu očekuje deset tisuća domaćih i stranih gostiju, napomenuo je Stella naglasivši da su stranci tom manifestacijom oduševljeni.

Na cestovnim prilazima očekuju gužve zato pozivaju sve koji imaju namjeru doći i gledati Gusarsku bitku. da krenu na vrijeme i koriste zaobilazne puteve.

Pred Omišanima i svim njihovim gostima je udarni vikend ove sezone istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Omiša Petra Bartulović.

Najavila je da će program početi dan ranije, u petak, 17. kolovoza, 'Gusarskim danom' kada će se popodne okupiti mali gusari za koje su pripremili dječje gusarske igre, druženje s Kliškim uskocima, ali i pravim gusarima.

Nakon svečane povorke na Toreti će Trio Gušt održati koncert, a središnji dio programa omiške 'Gusarske bitke' počinje u subotu svečanom povorkom povijesnih postrojba kroz stari dio grada.

Navečer će se u Gradskoj luci održati bitka u kojoj će sudjelovati više od stotinu sudionika povijesnih postrojbi, dva velika jedrenjaka.i nekoliko drvenih brodica.

"Gusarska bitka je uistinu atraktivna jer se odvija na moru, ima puno baklji i svijetla, a nakon nje će biti vatromet i plesovi", kazala je Bartulović.

Vezano za tijek ovogodišnje sezone rekla je da je intezivna jer svi pokazatelji prikazuju rast turističkog prometa. Naglasila je da nikada nisu imali bolju predsezonu u kojoj je  zabilježen rast veći od 26 posto. Imali su veliki porast turizma i u zaobalju, a ove godine imaju i 500 novih registriranih postelja, rekla je direktorica omiške TZ Bartulović. (Hina)
 
https://www.facebook.com/piratebattleomis/