izložba

'Akvareli na skeli' - izložba u Zaboku


vrijeme: 9.8.2018. - 9.9.2018.
mjesto: Zabok, Velika galerija grada Zaboka

Izložba 'Akvareli na skeli' održava se u Velikoj galeriji grada Zaboka do 9. rujna o.g.

Dvanaesta po redu likovna kolonija koja okuplja ljude koji vole slikati u prirodi - 'Akvareli na skeli' održana je 3. lipnja. Ove je godine sudjelovalo više od 60 umjetnika sa samoborske i zaprešićke strane Save, a zbir načinjenih radova upravo se predstavlja na izložbi u Zaboku.

'Jednodnevna likovna kolonija “Akvareli na skeli” održava se od 2007. godine, svake prve nedjelje u mjesecu lipnju, na skelskom prijelazu rijeke Save između Samobora i Zaprešića, u mjestu Medsave.
Organizatori jednodnevne likovne kolonije “Akvareli na skeli” su Samoborski muzej, Udruga likovnih umjetnika iz Samobora i Udruga likovnih stvaralaca iz Zaprešića, a program rada je; u prijepodnevnim satima (do 10:00) okupljanje sudionika, upoznavanje, druženje, preuzimanje slikarskog materijala i upis u knjigu sudionika, razmjena iskustava, tema, motiva, i slikanje akvarela, do objeda (oko 14:00). Nakon objeda se nastavlja sa radom i druženjem do 17:30 kada se autori sa dovršenim akvarelima okupe na skeli na kojoj se postavlja izložba. Otvorenje izložbe je u 18:00 na sredini Save. Dok skelu lagano zapljuskuje strujanje savske vode, jedan (žrtveni) akvarel se predaje toku rijeke Save, uz riječi: “Od vode si nastao, vodi te vraćamo!” i time je izložba otvorena, a traje tridesetak minuta do završetka kolonije (pohranjivanja akvarela u mapu za opremanje radova i dalja galerijska izlaganja).
Ovaj koncept jednodnevne likovne kolonije okupio je u proteklih 12 godina velik broj likovnih umjetnika iz Hrvatske i drugih zemalja, a izložbe akvarela sa skele, pored Muzeja grada Samobora i Galerije Skurjeni u Zaprešiću, održale su se i u nizu galerija u Hrvatskoj i inozemstvu.
Nitko nikada ne može dva puta zagaziti u istu rijeku, pa nitko nikada ne može naslikati ni dva ista akvarela, a vodeni tok, kako spaja uzvodne i nizvodne predjele, isto tako i predio kojim teče dijeli na lijevu i desnu obalu. Danas je u Medsave tok rijeke Save granica općina Samobor i Zaprešić, a prije 210 godina bila je tu granica imperija Francuske i Austrije. Priča se da su skelu Medsave sagradili francuski inženjerci poslije “Šenbrunskog mira”. Godine 1809. tu je uspostavljen granični prijelaz. Skela je tada “visila” na 350 metara dugačkom užetu koje je na površini rijeke održavalo 20 plovaka, a bilo je sidreno na desnoj (tada francuskoj) obali o desetak tona težak kamen (koji je danas zatrpan savskim nasipom). Vodom rijeke Save slikaju se i akvareli na skeli, pa bi likovni radovi s te jedinstvene jednodnevne slikarske kolonije punim pravom mogli nositi ime Savareli.'

(Ivica Kiš, iz kataloga izložbe)

http://www.uls.com.hr/
http://www.pou-zabok.hr/